08 mars 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Alf B Svensson: Dåliga relationer större hälsorisk än covid-19

Många av oss lägger ner mer tid på att bygga muskler än på att bygga starka och hållbara relationer. I kyrkan är vi många gånger bättre på verksamhet och aktiviteter än på att vårda relationer.

Den psykiska ohälsan ökar för varje år. Speciellt nu under coronapandemin bland annat för att vi inte kan träffa varandra lika mycket. Hälften av alla sjukskrivningar var redan tidigare på grund av psykisk ohälsa. En orsak är att vi är så dåliga på att vårda våra relationer. Vi lever i världens mest individualistiska land där det egna självförverkligandet är viktigare än mycket annat. Nya gym växer hela tiden upp som svampar i jorden. Många av oss lägger ner mer tid på att bygga muskler än på att bygga starka och hållbara relationer. I kyrkan är vi många gånger bättre på verksamhet och aktiviteter än på att vårda relationer.

Ensamhet och dåliga sociala relationer är en lika viktig orsak till för tidig död som att röka och dricka alkohol och en större hälsorisk än övervikt och stillasittande. Förmodligen är det också en större hälsorisk än covid-19. Nästan hälften av alla hushåll är ensamhetshushåll och andelen ökar. Hälften av alla äktenskap och ännu fler samboförhållanden spricker. Mellan 5 -10 procent av alla begravningar är "direktare". Kroppen kremeras utan någon anhörig närvarande.

Ska vi stoppa den växande psykiska ohälsan är här några saker vi alla kan göra. Även om vi fortfarande måste hålla oss ett par meter från varandra.

- Vårda dina relationer. Det är minst lika viktigt som att du vårdar din kropp och din hälsa.

- Tillbringa inte så mycket tid på jobbet, på gymmet och framför skärmen att du inte hinner med din familj och dina vänner.

- Bjud på dig själv. Framhåll inte bara hur lyckad du är. Våga visa dig sårbar.

- Tänk inte bara på dig själv. Satsa din tid, din begåvning och dina pengar på att göra livet lättare för andra.

- Ta inte din partner och dina vänner för givet.

- Se din egen roll när du hamnar i en konflikt. Tycker du att alla andra är idioter är du själv det största problemet.

- Var villig att säga förlåt och förlåta. Det är inte ett bevis på svaghet utan ett tecken på styrka och personlig mognad.

Alf B Svensson, leg psykolog

Läs också Terapauten: Läs inte alla coronanyheter och välj ut saker som bygger upp

Fler artiklar från Debatt