21 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Låt hela vår sångskatt leva

Vi har en fantastisk sångskatt med älskade sånger och psalmer. Vi är många som längtar efter att sjunga dem tillsammans med trossyskon och längtande människor nu när vi förhoppningsvis snart ska få samlas igen till gudstjänster i kyrkor, kapell och mötesplatser över hela vårt land. Pandemin som inte liknar något vi tidigare skådat har berört oss på djupet, speciellt oss äldre.

Vad längtar alla dessa äldre efter? Vilka tankar har rört sig i deras hjärtan? Vad har de med sig för goda minnen från sin barndoms sånger och psalmer? Vilka tankar har de tänkt under denna tid om livet och evigheten? Vad behöver ung som gammal för att tron ska födas, växa och bära i våra liv? Vad känner människor igen? Vad berör hjärtan?

På alla dessa frågor kan vår fantastiska sångskatt vara en del av svaret. Skrivna av människor som levt sina jordeliv tillsammans med Jesus och som nu är en “sky av vittnen” som gått före. De kan nu genom sina sånger uppmuntra oss som lever att tro på Jesus och att leva som troende i vår tid. Sångerna kan hjälpa att möta människors innersta längtan.

Min uppmaning till alla ledare i våra kyrkor i vår tid är därför: Låt mångfalden leva i våra gudstjänster! Och låt hela vår sångskatt leva – både nya och gamla sånger!

Så för Guds och människornas skull: Mer psalmer till folket!

Fler artiklar från Debatt