Nyheter

Piensoho: Det finns skäl för oss att be om ursäkt

DagenTV om hederskultur i frikyrkan

Finns hederskultur i frikyrkan? Och står pingströrelsen för en “explosiv teologi”? Dagens opinionsredaktör Frida Park i samtal med diakon Erik Lundström och pastor Niklas Piensoho.

I tidningen Dagen pågår just nu en debatt om hederskultur i frikyrkan. Erik Lundström, diakon i Svenska kyrkan, skrev det inledande inlägget “Dags att tala om hederskultur i frikyrkan”. Han fick svar från Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm: “Argumenten om hederskultur håller inte”.

Här möts de i ett digitalt samtal med Dagens opinionsredaktör Frida Park. Tillsammans vrider och vänder de på frågan om det finns en frikyrklig hederskultur och hur den i så fall ser ut? Är problemet kristen sexualmoral eller sättet vi talar om den?

Se hela samtalet nedan:

“Vi har gett för dåliga svar”

– Även du har en åsiktskorridor på din sida, men den går åt ett annat håll, säger Niklas Piensoho och frågar sedan Erik Lundström hur problematiskt det är att pingströrelsen har en avvikande uppfattning mot samhällets när det kommer till sexualmoral, eller handlar det snarare om bristande pedagogik.

– Om man har den här typen av explosiv teologi som pingströrelsen har behöver man en varningstext av den typen som finns på cigarettpaketen. Har man den teologin och pingstmanér, handlar det om att ställa sig mot världen. Man skulle tjäna på att presentera flera alternativ, svarar Erik Lundström och ställer sedan en motfråga.

– Är det värt att hålla fast vid den här teologin om det innebär att unga lämnar rörelsen?

Niklas Piensoho menar att frågan är felställd och förespråkar i stället en kristen traditionell sexualsyn med pastoralt ansvar och generositet mot människor.

– Man måste kunna ha tydliga övertygelser men inte en färdig attityd. Vi har tappat många, men kanske inte på grund av sexualmoralen utan för att vi har gett dem för dåliga svar, deras tro har blivit för dåligt grundad.

Pastorers machokultur i sociala medier

– Man visar upp en vulgärversion av manlighet och arrangerar manskonferenser där man kastar

bearnaisesås på varandra och slår varandra med en fläskfilé, säger Erik Lundström.

Även om Niklas Piensoho håller med om att vissa av inläggen väcker frågor om omdömet hos vissa kollegor menar han att detta är långt från det vanliga.

– Om det funnes en utbredd machokultur i pingströrelsen hade ju gubbarna lappat till varandra med fläskfilé efter kyrkkaffet på söndagarna, svarar Niklas Piensoho.

Samtalet avslutas med en reflektion om vägen framåt och om det finns ett behov av att pingströrelsen ber om ursäkt för sådant som sårat människor.

– Det finns skäl att föra samtal. Det finns skäl för oss att be om ursäkt. Och det finns skäl, hoppas jag, att människor kan ge oss en chans till. Jag tror att vi fortsatt stå fast vid vår sexualmoral men vi måste själavårdsmässigt vara mycket mer känsliga för människors livssituation, säger Niklas Piensoho.

Missa inte debatten som fortfarande pågår på Dagens debattsidor:


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar