13 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Säg Hej! och bidra till integrationen

Genom enkla ord och vardagliga handlingar kan vi bygga relationer och motverka främlingskap, skriver Bengt Sjöberg.

Promenaden till skolan blev som en mardröm för flickan från Eritrea. Folk spottade, svor och kallade henne för en massa hemska saker. Några pojkar skrek åt henne att hon skulle åka hem till sitt land. Stressad och skakad gick hon in på skolgården och tittade efter sin kompis. Nu kändes det lite bättre och en aning tryggare.

En dag då flickan var på väg hem mötte hon en äldre man som tittade vänligt på henne och sa hej. Flickan blev så glad. Tänk att en svensk hälsade på henne!

Mikrointegration kräver inga större uppoffringar.

—  Bengt Sjöberg

Flera gånger mötte flickan den äldre mannen som bara tittade vänligt på henne och sa hej. Hon berättade detta för sin bror som berättade om denna händelse för mig. Flickan hade känt sig uppmuntrad hela dagen. Tänk att ett vänligt ord kan betyda så mycket.

Många klagar på integrationen, men man har inte bidragit till att skapa relationer. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Mikrointegration kräver inga större uppoffringar men kan vara en liten början till att en relation och förståelse etableras.

Hälsa på kvinnan med slöja i bussen, visa vägen för någon och hälsa på främlingen nästa gång ni ses i kyrkan. Kanske till och med ta kaffekoppen och sätta dig vid bordet där Ahmed och Zahra sitter? Det kan bli en början till en riktigt trevlig och berikande mikrointegration.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar