Debatt

Också vi vuxna är beroende av skärmarna

Replik. Både barn och vuxna fastnar vid skärmen. Vi borde oftare lägga undan den och fokusera mer på det som berikar våra liv, skriver Alf B Svensson.

Psykiatern Anders Hansen, som enligt Wikipedia skrivit mer än 1 500 artiklar om medicinsk forskning, påstår att det sedan stenåldern inte finns något som på så kort tid förändrat vårt liv och vårt beteende så mycket som den digitala revolutionen med alla skärmar.

Många av oss sitter numera framför en skärm under en stor del av dagen, både på jobbet och hemma. Den tid vi umgås med varandra i familjen har blivit ännu mindre än den redan var. I många familjer sitter pappa med sin skärm, mamma med sin och barnen med sin – var och en i sin egen digitala bubbla.

Vi umgås också mindre med våra vänner “in real life” – i verkliga livet. I stället gillar vi deras inlägg på Facebook och Instagram, något som ökar vår isolering, ensamhet och självupptagenhet. Alla gudstjänster på skärmen gör också att vi lyssnar på kända pastorer i USA i stället för att gå till den kanske inte lika häftiga församling vi är med i.

Nätet kan berika våra liv. Men både våra barn och vi själva fastnar lätt och har sedan svårt att sluta. Hälften av alla föräldrar har därför skärmkonflikter med sina barn. Många av oss är beroende. Vi har med oss mobilen överallt – också i sängen. Där kramar vi den mer än vi kramar varandra.

Många kvinnor säger att de hellre avstår från sex än från mobilen. Därför är det bra att Anna Sophia Bonde tar upp det problematiska med skärmanvändningens påverkan på vår tillsammanstid i sin debattartikel “Låt inte skärmarna stjäla er viktiga familjetid”.

Barn och ungdomar som sitter mycket vid skärmen lider mer än andra av psykisk ohälsa.

—  Alf B Svensson

Utöver att skärmarna stjäl vår tid är den myckna tid vi spenderar vid dem också en orsak till att vi och våra barn blivit soffpotatisar och rör oss för lite. Bara 40 procent av pojkarna och 20 procent av flickorna är numera fysiskt aktiva under minst 60 minuter per dag. Något de bör vara för att må bra fysiskt och psykiskt. Var femte tioåring är i dag överviktig och riskerar att senare drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och demens. 20 procent av oss vuxna rör oss också enligt Folkhälsomyndigheten ohälsosamt lite.

Utöver detta är skärmen också en orsak till att våra barn läser mindre – och att vi vuxna läser mindre för dem. Det leder till sämre läsförmåga, ett mindre ordförråd och att de inte lyckas lika bra i skolan. Skärmen förvärrar också den utbredda mobbningen, som gör att många barn går ut i livet med knäckt självkänsla. Mobbningen upphör nämligen inte när de kommer hem från skolan. Den fortsätter på nätet och sprids till ännu fler.

Barn och ungdomar som sitter mycket vid skärmen lider mer än andra av psykisk ohälsa. Vi har inte tidigare vetat vad som är hönan och vad som är ägget, men nyligen avslöjade en visselblåsare på Facebook i USA att Facebook mörkar sina egna undersökningar som tydligt visar att mycket tid vid skärmen gör att många, framför allt tonårsflickor som redan mår dåligt, mår ännu sämre psykiskt.

Ska vi få mer tid tillsammans i familjen, borde vi införa skärmfria zoner. Min fru och jag har bestämt att matbordet och sängen ska vara skärmfria zoner. I många barnfamiljer har man en skärmfri kväll i veckan eller en skärmfri tid varje dag, då ingen kollar på en skärm. Först brukar barnen protestera högljutt, men sedan accepterar de flesta det. En del tycker till och med att det är riktigt trevligt.

Bibeln säger att allt är lovligt, men allt är inte nyttigt. Vi ska inte heller låta något få makt över oss. Det tycker jag vi ska tänka på också när det handlar om skärmen.

—  Alf B Svensson

Anna Sophia Bonde skriver att vi föräldrar av trötthet och lättja inte tar de strider med våra barn som vi borde ta. De striderna borde vi också ta med oss själva. Vi borde oftare lägga undan skärmen och fokusera mer på det som berikar våra liv och får oss att växa och utvecklas mer. Jag sätter mig ibland och spelar andliga sånger på pianot. Det känns många gånger mycket mer meningsfullt.

Nätet är fantastiskt. Men där finns också mycket destruktivt som påverkar våra barn negativt. Genom ett par tryck på mobilen kan de få tillgång till miljontals porrsidor där de får kanske sin första och definitivt sämsta tänkbara undervisning i sex och samlevnad. Hälften av alla 13-åriga pojkar söker aktivt efter porr.

Flickor med ätstörningar eller självskadebeteende uppmuntras att fortsätta med sitt destruktiva beteende. Det kan också leda till att en del, främst pojkar, attraheras av högerextrema sidor – något som bidrog till att en pojke i Eslöv nyligen försökte döda sin lärare.

Bibeln säger att allt är lovligt, men allt är inte nyttigt. Vi ska inte heller låta något få makt över oss. Det tycker jag vi ska tänka på också när det handlar om skärmen. Då får vi och våra barn både mer tid tillsammans och ett mer rikt och meningsfullt liv.

Fler artiklar för dig