Debatt

2023 blir det uppenbart att vi levt på lånad tid i välfärdssamhället

Det är hög tid att vända om och dra i bromsen. Det är bara när det går för fort, det går att sakta ned. Det finns bara en väg att gå: ödmjukhet, bön och närvaro, skriver Henric Johansson.

Det är inte många ting i Guds natur som inte går i cykler. Vi får oss en upptur för att sedan få en nedtur. Av jord är du kommen och till jord ska du bli. Vi har levt på lånad tid i ett välfärdssamhälle där vi som kristna ryckts med i framgången och härligheten av folkhem och trygghet. De dagarna ser nu ut att vara över. Vi har legitimerat det mesta vi gjort med att det är sådana tider vi lever i.

Se vem är det som kommer på vägen? Det lyser så grant om hans hår. Vi sjöng den sången och knäppte händerna innan vi lade pengen i sparbössan på söndagsskolan. Jag är glad för tant Maria som lärde mej att äta linssoppa och tänka på de fattiga barnen i Etiopien. Ändå blev jag snärjd och bunden i att tjäna mammon mer än Gud. Det liksom gick inte att komma undan att allt går att köpas för pengar.

Jag bekänner min synd. Det blev för enkelt att tjäna fel Herre.

Vad sker 2023? Under 2023 kommer vi att få se ett samhälle som kollapsar på många områden. Den trygghet vi satt i välfärdsstaten krackelerar och att hjälpen skulle komma från en ny regering eller EU är falsk trygghet. Det kommer att bli helt uppenbart 2023. Det kommer planteras mer potatisar och tändas fler eldar att samlas omkring för värme. Tryggheten sitter inte i ett elavtal eller att matbutiken håller öppet.

Närhet och medmänsklighet, att lyssna till varandra och ge en kram kommer att vara hur vi överlever 2023.

—  Henric Johansson

Nato är inte svaret för vår värld i dag. Att vi pumpar in vapen i Ukraina och samtidigt hyllar våld som räddningen till frihet är inte vägen att gå. Det kommer att bli mer våld 2023, inte mindre. Vi kommer att se tydligt vad vapenhandel och girighet kan skapa.

Självbilden och självförtroendet hos människan har blivit så lågt att vi inte längre ens frågar oss vilka vi är. Vi jagar efter lycka, att bli bättre versioner av oss själva, efter lust och konsumtion. Därför kommer medicineringen av barn, unga och vuxna att fortsätta öka radikalt. Trösten tror vi finns på recept, bloggar, Instagram och köpcentret.

Det är hög tid att vända om och dra i bromsen. Det är bara när det går för fort, det går att sakta ned. Det finns bara en väg att gå: ödmjukhet, bön och närvaro.

Närvaro där alla kan andas in ett andetag av tacksamhet till Gud och andas ut ett förlåt oss våra synder.

Närhet och medmänsklighet, att lyssna till varandra och ge en kram kommer att vara hur vi överlever 2023. Att redan nu ställa om till det som naturen har försökt säga oss en längre tid: Samarbeta med mig.

För att tjäna Gud behövs bara att du andas och är den du är. Att du ser till din nästa och tar hand om ditt oikos – ditt hushåll. Herren är min herde, mig skall intet fattas. Ge oss bröd för dagen.

Vad sker 2023? Jag sjunger inom mig: Bara i dig har min själ sin ro.

Fler artiklar för dig