Debatt

Sveriges system hindrar asylsökande att göra rätt för sig

Muhammed har bostad och inkomst, men för att öppna ett bankkonto kräver bankerna en identitetshandling - något han inte kan få från talibanernas Afghanistan, skriver Daniel Berner.

Låt mig få delge en av många berättelser från verkligheten. Muhammed* kommer från Afghanistan till Sverige och här har han mött en kristen gemenskap och funnit en tro. Muhammed är i dag konvertit med samordningsnummer och har arbetstillstånd. Han har ordnat bostad, fast jobb och har en vilja att göra rätt för sig.

Till berättelsen hör att han inte har något pass som kan styrka identiteten, men Migrationsverket har med hjälp av de uppgifter som finns styrkt identitet, gett LMA-kort** och som jag tidigare skrev finns av Migrationsverket ett utfärdat samordningsnummer.

Jag har nu tillsammans med Muhammed besökt tre banker för att försöka öppna ett konto för löneinbetalning så att han också ska få möjlighet att, som du och jag, få ett kort så att dagliga inköp kan göras för de intjänade pengarna. Men här är det totalstopp. Bankerna godkänner inte samordningsnummer eller LMA-kort som identitetsstärkande. Bankerna kräver identitetshandling såsom ett pass – pass som Muhammed inte kan få från sin ambassad då landet styrs av talibaner.

Hur ska integration kunna ske när svenska systemet har allvarliga ”buggar” som hindrar personer som Muhammed att göra rätt för sig?

Nuvarande regerings nedmontering av Migrationsverket gör att kontakt och service har kraftigt försämras och svar uteblir. I min tjänst som medmänniska och integrationskonsulent inom Svenska alliansmissionen växer en frustration.

* Av säkerhetsskäl är namnet fingerat.

** LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande. Ett LMA-kort är ett plastkort med foto på den asylsökande. Kortet är inte ett identitetskort utan ett bevis på att personen är asylsökande och har rätt att vara i Sverige under tiden som han eller hon väntar på beslut.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar