Familj

Mani Mattsson har lämnat den jordiska arenan

Mästerackompanjatören Emanuel “Mani” Mattsson har gått ur tiden. Under sitt långa liv har han suttit bakom flygeln åt storsångare som Einar Ekberg, Rolf Björling och Jan Sparring. Men musikkarriären kunde tagit slut innan den ens hade börjat.

I januari i år firade Mani Mattsson sin 95-årsdag. Så sent som för fem år sedan var han ute och konserterade inför publik. Hans fingrar ägde en unik känslighet för vilket anslag som passade vid rätt tillfälle och just förmågan att avgöra vilket det var gjorde honom mycket uppskattad som ackompanjatör inom pingströrelsens rika musikliv. Einar Ekberg älskade exempelvis att sjunga till Manis pianospel och han anlitades gärna i pingströrelsens stora sommarkonferenser.

Mani Mattsson föddes i Jakobstad i Finland och det var där, när han var i 15-årsåldern som en självförvållad sprängolycka var nära att demolera hans högra hand. Tummen hängde på trekvart och läkaren ville amputera, men gav den ändå en chans att växa fast när han hörde att Mani var en lovande pianist. Vid detta tillfälle gjorde Mani ett “gentlemen’s agreement” med Gud: Om du hjälper mig att få behålla min tumme så ska jag spela för dig. Och så blev det.

1946 kom han till Stockholm för att förkovra sig i musik men bara ett år senare vände han åter till Jakobstad för att gifta sig med sitt livs kärlek, Ebba. Tillsammans fick de två flickor. Gemensamt startade de senare även skivbolaget Glädje som gav ut skivor på swahili, estniska, polska, isländska och andra språk. Mani hade tidigt i livet en dröm om att missionera i Afrika med sin musik.

Emanuel ”Mani” Mattsson, pianist och kompositör

1951 gick flyttlasset definitivt till Sverige då Mani blev musikaliskt ansvarig för ungdomssträngmusiken i Filadelfia Stockholm. En traumatisk händelse i hans liv inträffade 1961 när hans far omkom i en flygolycka på jungfruturen på den nyinrättade linjen mellan Jakobstad och Stockholm.

Mani Mattssons stora begåvning gjorde honom till en musikalisk mångsysslare. Under sitt liv medverkade han på omkring 450 grammofonskivor i olika roller – arrangör, kompositör, producent eller ackompanjatör. Två soloinspelningar blev det i alla fall – en kassett med orgelmusik och en cd med instrumental pianomusik. 79 år gammal gjorde han alltså solodebut på skiva.

Under de sista åren av sin levnad var Manis syn kraftigt nedsatt. Det hindrade honom dock inte från att spela piano närhelst tillfälle bjöds. Även om ögonen inte fungerade som de skulle fanns där alltid den där pojkaktiga glimten som han haft med sig genom livet. Gärna åtföljd av någon färgstark anekdot som han älskade att berätta. De sista åren av sitt liv bodde Mani på äldreboendet Edsätra i Skärholmen där han ofta spelade piano på andakterna. Sista gången det skedde var den 13 oktober, det vill säga knappt en månad innan han fick lämna jordelivet. Måndag den 7 november tystnade Manis stämma och han fick, som dottern Anne-Katherine uttrycker det, börja spela åt den himmelska kören.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig