Familj

Han är ny direktor för Ljus i Öster

Thomas Lahti är ny direktor för Ljus i Öster. Han har egen missionserfarenhet då han varit utsänd som missionär i Tadzikistan, Indien och Kina i sammanlagt sju år.
– Jag brinner för mission och att nå ut med evangeliet, säger han.

Åren på missionsfältet har medfört att han pratar lite ryska, kinesiska och farsi.

– Ja, inte flytande, men jag kan ta mig hjälpligt fram, säger han.

Vad lockade med detta jobbet?

– Det känns lite overkligt att jag har det här jobbet, det är det finaste man kan göra. Ljus i Östers målsättning är fantastisk, att göra Jesus känd, att nå onådda folkgrupper. Så när jag såg att de sökte en direktor tänkte jag att det där vill jag jobba med.

Många länder som Ljus i öster arbetar mot är muslimska och det kan vara lite känsligt att missionera, så man måste väl vara diplomatisk – är du det?

– Ja, det tycker jag. I apostlagärningarna berättas det om att Paulus kom till en stad där de tillbad många avgudar. Men han förebrådde dem inte det, utan hittade en kontaktpunkt med dem, han hittade ett altare åt en okänd Gud.. Och sedan sa han till dem: “Jag ser att ni tror på Gud här, och att ni har ett altare åt en okänd Gud. Och det är den guden jag tjänar och han heter Jesus.” Vi ska inte stöta oss med andra religioner. Så, jag tror att det finns ett naturligt sätt att berätta om Jesus även i de länderna.

Thomas Lahti på utomhusmöte i  Tadzikistan 2004.

Är du en förvaltare eller en förnyare, det vill säga finns det nya saker du vill pröva, eller tycker du att det fungerar bra som det är i organisationen?

– Bådadera, vi har ju ett väldigt fint arbete att förvalta. Men jag vill föryngra arbetet, att få unga mer engagerade i mission. Det kommer bli mitt fokus att till exempel ordna mer ungdomsresor till länder i öst.

Thomas Lahti. Familjeutflykt i Tadzikistan.

Hinner du med något annat än jobbet?

- Annars blir det mycket paddel, och när jag hinner åker jag ut och fiskar. Jag gillar naturen och tror det är viktigt att man har intressen så att man inte bara snöar in på jobbet. Och så har vi fem barn också, min fru och jag i åldrarna 26, 25, 23, 17 och 15. Det är ju en stor rikedom så klart. Det är tre som är utflugna och två bor kvar hemma.

---

Fakta: Thomas Lahti

Thomas Lahti är uppvuxen i Gammelstad utanför Luleå, men bor sedan många år tillbaka i Uppsala tillsammans med hustru Anna och fem barn.

1999-2001 var familjen utsänd som missionärer till Allahabad, Indien, där Thomas var pastor, undervisade på bibelskola och jobbade med evangelisation. I dag har församlingen mer än 5 000 medlemmar och leds av inhemska pastorer.

2003-2007 arbetade de som missionärer i Dusjanbe, i Tadjikistan, Centralasien. Där hade de hand om ett barnhem, församling och bibelskola. 2007 lämnades arbetet över till inhemska arbetare.

2012 flyttade familjen till Kina där de arbetade ett år med bibelskola och evangelisation. De bodde i närheten av Shanghai och besökte många underjordiska församlingar och träffade många av de kristna ledarna.

Thomas Lahti har också under flera år arbetat inom eget bolag med printmedia – som trycksaker och tidningar.

Närmast kommer han från en tjänst som VD och verksamhetsansvarig på Uppsala Life Arena.

---
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig