Jubilar

Ghazal drömmer om att bli fängelsepastor

Ghazal Zekavat fyller 30 år

När Ghazal Zekavat började gå till kyrkan var det mest för att kunna få prata sitt modersmål. Tolv år senare är det hon som berättar om Jesus för andra – och hoppas att få göra det i svenska fängelser.
– Jag vill vara Guds hand i det sammanhanget, säger Borås-pastorn som fyller 30 år.

Ghazal Zekavat var drygt 17 år när hon kom till Sverige första gången. Partille utanför Göteborg var platsen som hon, hennes bror och hennes mamma hamnade på. Då var hon muslim och kunde inte ett ord svenska. Bara ett år senare hade det förändrats.

Första gången som hon gick till en kyrka var det möjligheten att få prata sitt modersmål som lockade. I Smyrnakyrkan i Göteborg fanns det personer som talade persiska.

– Jag är en ganska pratsam och social person, och jag ville gärna få umgås med människor som jag kunde prata direkt med, säger hon.

– När de började prata om Jesus och kärlek tänkte jag “kan vi inte bara byta samtalsämne?”. Jag var ju muslim och hade mest gått dit för att få prata med människor. Men de gav inte upp, utan de fortsatte att prata om kärlek, nåd, förlåtelse och allt annat som kristendomen står för.

Ghazal Zekavat i barndomens Iran.

Föll på plats

Till slut blev Ghazal nyfiken på vem “den där Jesus” som de pratade om egentligen var. Hon gick på Alpha-kurs och dopskola. I mars 2011 tog hon också steget och döptes. Det har hon aldrig ångrat, men det fanns också funderingar kvar.

– Jag hade många frågor även efter jag döpte mig så allt var inte solklart, men känslan av att detta är rätt vägde mer än det jag undrade över, säger hon.

Genom en väns rekommendation valde hon att gå ett år på bibelskola – Teamträningsskolan i Göteborg. Det var där som allt till slut föll på plats.

– Alla arbetsuppgifter kändes rätt. Det var ett utmanande men givande år. Det var där jag kände en kallelse att jobba i församling, säger Ghazal, och tillägger att hon kämpade hårt för att få svar på sina frågor om kristen tro.

– Jag hade en pastor, Mark Beckenham, som jag besökte så många gånger med mina frågor om allt mellan himmel och jord. Till slut kunde han gissa bara på knackningarna att det var jag som kom, skrattar hon.

Vill skaffa erfarenhet

Hon tog ytterligare ett steg på samma väg när hon började läsa teologi på Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT). Det ledde så småningom till pastorstjänsten i Borås Pingst som hon har nu, där hon arbetar med både ungdomar och persisktalande. Dessutom har hon kvar en fot i Teamträningsskolan då hon är regionansvarig för TTS Väst.

Ghazal Zekavat.

Att fylla 30 känns nästan bara bra (”förutom att Försäkringskassan höjde priset på min hemförsäkring …”). Nu talar hon också svenska med en tydlig västsvensk dialekt, tolv år efter att ha börjat gymnasiet i Partille utan några svenskkunskaper alls. Samtidigt finns det en dröm som ännu inte gått i uppfyllelse.

– Jag har en längtan att jobba som fängelsepastor. När vet jag inte, men någon gång i framtiden. Just nu tänker jag att jag vill samla på mig mer erfarenhet. När det väl är dags vill jag komma med redskap och vara redo, säger Ghazal.

– Jag känner att det är människor man vanligtvis inte når. Jag vill vara Guds hand i det sammanhanget.

---

Fakta: Ghazal Zekavat

  • Fyller: 30 år 14 september.
  • Bor: Borås.
  • Gör: Arbetar som pastor i Borås Pingst och regionansvarig på Teamträningsskolan Väst.
  • Familj: Singel. Mamma och bror i Göteborg.
  • Firar: “Jag älskar att ha stort kalas men har inte hunnit planera något än. Mamma brukar överraska mig varje år oavsett!”
  • Bibelord: Filipperbrevet 4:13: Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig