Jubilar

Han vill vara med människor utanför den egna bubblan

”Livet är skört och man behöver ta vara på det”, säger Pierre Eriksson.

Tidigare Dagenmedarbetaren Pierre Eriksson jobbar i dag som formgivare, förlagsredaktör, fotograf och skribent. Mötet med olika människor och deras berättelser är bland det roligaste han vet.
– Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag olika perspektiv.

I sin senaste bok Möten och mångfald har han intervjuat kristna, judar och muslimer om deras tro. Han kommer dem nära och får ta del av deras tankar kring livet. Han har även fotograferat och formgett boken. Passionen är att synliggöra och lyfta andras berättelser.

– Alla människor har något intressant att berätta, säger han med övertygelse.

Men ställer sig sedan frågande till om hans egen är tillräckligt intressant för en artikel i Dagen.

Familjevandring i Syterskalet i Vindelfjällen. Från vänster pappa Anders, Andreas, Jeanette, Marcus och Pierre.

Pierre Eriksson jobbade som journalist på Dagen åren 1998-2005. Det var efter att han jobbat på Banverket och insett att han “inte ville bygga järnväg resten av livet”. Samhällsintresset ledde in på journalistiken och på Kaggeholm lärde han känna tidigare chefredaktören Daniel Grahn. Det ledde till att han fick anställning på Dagen som redigerare och blev även redaktör för tidningens ungdomssidor.

Sedan 2006 arbetar han på Argument förlag som redaktör, formgivare, fotograf och skribent.

– Det går lite i perioder. Just nu ägnar jag mycket tid åt foto och formgivning. Jag brukar säga att bredd är min nisch, förklarar han.

Men tillägger att han behöver en deadline för att något ska bli gjort.

– Jag är en extrem deadline-person. Jag avundas personer som har grunddrivet, men jag funkar inte riktigt så. Det ska vara lite för lite tid. Då kickar allt i gång på något sätt.

Som formgivare har han vunnit Svenska Publishingpriset, 2009, för konfirmandmaterialet Con Dios, vilket han även nominerades till Svenska designpriset för. Några år tidigare, 2006, vann Samhällsmagasinet Tromb, som Pierre Eriksson formgav, ett pris från Sveriges tidskrifter.

Bild och fotointresset har följt honom sedan tidig ungdom. I barndomshemmet inredde han en eget labb där han experimenterade och prövade sig fram.

– Jag hade ett mörkerrum med fixeringsvätskor i mammas tvättstuga, till hennes stora glädje, säger han och låter pillemarisk.

På sitt Instagramkonto Pjurka vittnar hans foton om ett intresse för människor, naturen och olika kulturer. Han återkommer till hur viktigt han tycker det är med mångfald.

– Mångfald är ett av de finaste ord jag vet. Oavsett om det gäller i samhället, musikaliskt eller kyrkan. Likriktning tycker jag är väldigt tråkigt.

Han tror att synsättet bottnar i mötet med olika människor under de resor han gjort genom åren till drygt 30 länder.

– Jag är nyfiken på människor och deras livsberättelser. Det är viktigt att våga bejaka olika perspektiv och åsikter. Alla kan vi bli bättre på att umgås med människor utanför den egna bubblan. Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag olika perspektiv.

Hur tänker du om att fylla 50?

– Jag blir påmind om vad som är viktigt i livet. Jag har haft vänner som dött i cancer nyligen. Livet är skört och att man behöver ta vara på det.

Hur vill du göra det?

– Det är en sak att inse och en annan att göra det praktiskt, men jag har som ambition att bli mer närvarande i stunden. Jag vill prioritera mer tid med familjen, med vänner och vara mer i naturen och göra sånt som är roligt.

Något av det bästa han vet är att vandra i fjällen. Han hade ett slags förfirande av födelsedagen i augusti/september när han vandrade i Vindelfjällen i Lappland med sin pappa (som fyllde 75), två bröder och syrran.

– Vi bodde i en fjällstuga och gjorde dagsutflykter. Vandra kan jag göra hur långt som helst, i vilket väder som helst. Jag har begåvats med ett stenhårt pannben. Det gör inget om det är lite slitit.

---

Fakta: Pierre Eriksson

Bor: Varberg

Familj: Gift med Rebecca, har tre barn: Amanda, Evelina och Jonathan.

Aktuell: Fyller 50 år den 30 november.

Firar: “Lite partaj med kompisar och familj.”

Önskat sig: “Någon rolig vinylskiva eller pengar till välgörenhet.”

Intressen: Musik i alla dess former men americanamusik är favorit. Vara ute i naturen, vandra, cykla mountainbike och paddla kajak.

Värt att veta:

Formgivningspriser:

2018: Nominerades till Publishingpriset för boken “Knäck koden” (Argument).

2012: Nominerades till Svenska Publishingpriset för “Skolpaketet Kompis” (PMU).

2009: Vann Svenska Publishingpriset för konfirmandmaterialet “Con Dios” (Argument).

Nominerades till Svenska Designpriset för samma material.

2006: Vann Sveriges tidskrifters pris som Årets tidskrift i kategorin Nykomling med samhällsmagasinet Tromb.

---

Fler artiklar för dig