Krönikor

Andreas Nielsen: Hedra din far och mor

Den viktigaste gåvan jag kan ge mina barn är att älska min fru.

Porträttbild på Andreas Nielsen

Det sätt jag hedrar och ger värde till min fru visar mina döttrar vad de ska förvänta sig av framtida män.

—   Andreas Nielsen

Heder och att hedra är något som vi i Sverige har svårt att veta hur vi ska hantera. Det provocerar vår jantelag, att ingen ska tro att de är något.

Heder har även till stor del tagits till fånga av matchokulturen och konstiga religiösa förhållningssätt. Som att heder är något vi ska försvara. En förolämpning som tidigare ledde till en verbal dispyt får regelbundet unga killar med tillgång till vapen att döda i Stockholm. Hedern ska försvaras. Men heder är inget som man tar eller som ska avkrävas. Det är först och främst något man ger.

När Jesus kom till Nasaret såg människor bara snickarsonen, Josefs och Marias son. Han skulle minsann inte kunna intala dem att han var Messias. Han hade varit så nära dem genom sin uppväxt att de inte kunde se förbi det mänskliga och vägrade hedra det gudomliga i människosonen. Johannes skriver att Jesus därför inte kunde utföra de under och tecken som han annars gjorde. Som en konsekvens av att de inte hedrade Gud i honom blockerade de Guds kraft.

Läs även: Andreas Nielsen: Träna din nej-muskel!

Jag undrar hur mycket av det Gud velat göra i våra liv vi har missat och blockerat för att vi inte förstått värdet av att hedra det mänskliga som Gud använder. Att hedra betyder: Att ge värde till, betjäna, bekräfta, erkänna, vara generös och frikostig mot. När vi hedrar en annan person så betyder det inte att vi inte ska eller kan se det mänskliga i dem. Men det betyder att vi väljer att bekräfta och ge värde till det gudomliga i dem. Det betyder inte, som vi ibland tror, att människor är olika mycket värda.

I söndags var det fars dag, något som är värt att uppmärksamma. Vi behöver förstå att hedra det Gud gjort oss till som män. Att styrka inte först och främst bestäms av vikten på bänkpressen, utan hur vi betjänar andra.

Läs också: Alf B Svensson: Riktiga män respekterar kvinnor

Den bästa och viktigaste gåvan jag kan ge mina barn är att älska och hedra min fru, deras mamma. Det sätt jag hedrar och ger värde till henne visar mina döttrar deras värde, och vad de ska förvänta sig av framtida män.

Jag tror vi skulle behöva kliva ur våra svenska ideal om att ingen ska vara förmer än någon annan, och förstå att vi är beroende av att hedra ledarskap i våra liv. Vem tillåter du att i kärlek tala in i ditt liv, inte bara det du vill höra, också det du behöver höra? Vad hedrar du i ditt liv? Dig själv eller Gud, även när det gudomliga bärs av ofullkomliga människor? Jag tror att det jag hedrar får jag också del av.

Jag inser också att jag har ett ansvar att hedra det Gud använder och vill använda. Och att jag genom att hedra kan ge värde till andra människor. Det gör mig inte mindre. Det gör mig till en kandidat för all guds välsignelse. Det jag hedrar i andra människor kan Gud använda för att välsigna mig och för att frigöra välsignelse till andra.

Jag tror att Gud bara kan välsigna det i våra liv som vi hedrar.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig