Böcker

Recension: Kristen teologi klingar sant i Robinsons karaktärer

Fanny Willman har läst “Jack” av Marilynne Robinson

Titel: Jack

Författare: Marilynne Robinson

Översättare: Niclas Nilsson

Förlag: Weyler (300 sidor)

Genre: Roman

“Jack” är den fjärde delen av Marilynne Robinsons romansvit om den fiktiva staden Gilead i Iowa, USA. Den är del av en längre släkthistoria, men går att läsa fristående som en kärlekshistoria under ett 1950-tal där raslagar gör kärleken mellan Jack och Della omöjlig.

Kontexten och karaktärernas föreställningsvärld är kristen. Della tillhör en svart metodistisk familj och Jack en vit presbyteriansk, båda deras pappor är präster och de lever med den kristna begreppsvärlden som ett tolkningsraster för sina liv.

Det är en bok som kräver eftertanke och långsamhet i läsningen. Men som håller en kvar tack vare porträttet av en människa som trots sin stora ånger, kanske också på grund av den, inte lyckas fly sin benägenhet att göra sig själv och andra ont. Som lever med en ständig känsla av skuld, och som därför skräms av tanken på en förlåtande, nådig Gud.

Författaren Marilynne Robinson är aktuell med romanen "Jack".

Jack lyckas aldrig riktigt bryta några mönster. När han träffar Della har han precis lämnat fängelset, en plats som inger en slags trygghet hos en man som ser förbrytelsen som sitt kall. Men kärleken kommer att förändra honom. Den blir en erfarenhet av hur en annan människas nådiga blick kan lära en människa att Gud faktiskt inte vill en ont.

Simone Weil skriver i essän Personen och det heliga en essä om hur det i människan finns en del av själen som ropar i protest mot det onda. Smärtan tvingas fram av en direkt beröring med orättfärdigheten.

Jag läser “Jack” som en berättelse om hur kärleken till Della var en sådan beröring. Med orättfärdigheten, på grund av de hinder som gjorde kärleken farlig att leva ut ens i hemlighet, men också med den rena kärleken. Med nåden, som inte är helt enkel att ta emot.

Robinson gör just det här så bra – hon ger teologiska resonemang som sömlöst relaterar till karaktärernas levda erfarenhet av människans villkor.

"Jack" av Marilynne Robinson.
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig