Musik

Bono ger ut sina memoarer

Många av den världsberömde U2-sångarens texter har inspirerats av hans kristna tro

Mycket har skrivits om Bono. Nu skriver den världsberömde artisten och U2-sångaren, vars kristna tro genomsyrar många av hans låttexter, för första gången själv om sitt liv.

Bokens titel är “Surrender”, ett ord som kan översättas med “överlämna, kapitulera, hänge sig”. Kanske syftar den delvis på Bonos kristna övertygelse. Själv förklarar Bono att han valde just den titeln för att uppgivenhet aldrig var en tanke som lockade honom när han växte upp på 1970-talet.

I förhandsinformationen inför boksläppet sägs att Bono, eller Paul Hewson som han egentligen heter, tar med sig läsarna till sin uppväxt i Dublin, den plötsliga förlusten av mamman när han var 14 år och U2:s osannolika resa till att bli ett av världens mest inflytelserika rockband.

Har 40 kapitel

Bokens undertitel “40 låtar, en berättelse” syftar på uppdelningen i 40 kapitel som vart och ett har fått sina kapitelrubriker efter U2-låtar. Med boken följer även 40 originalteckningar som Bono har skapat speciellt för denna utgivning.

Bono säger i ett pressmeddelande att avsikten med att ge ut sina memoarer är att “mera i detalj beskriva vad jag tidigare har skissat i mina sånger”. Rocklegendaren utlovar även beskrivningar av “människorna, platserna och möjligheterna jag fått i livet”.

– Jag brottas fortfarande med att vara ödmjuk inför livets utmaningar. När det gäller min relation till bandmedlemmarna i U2, i mitt äktenskap, i min tro och i min roll som aktivist, säger Bono enligt tidningen Guardian. Han beskriver boken som “berättelsen om en pilgrims brist på utveckling med en ganska stor portion humor längs vägen.”

Många av Bonos texter har inspirerats av hans kristna tro. Så här skrev Dagens förre medarbetare Carl-Henric Jaktlund 2017 i samband med att U2 kom ut med sitt fjortonde studioalbum, om hur Bonos tro gett avtryck i bandets musik:

“Andra skivan ‘October’ kretsar näst helt kring teologiska perspektiv med ‘Gloria’ som centralpunkt, och under den perioden – har han senare berättat – önskade Bono få med sig känslan från tungotalet in i sitt låtskrivande.”

“Därför hörde det till ovanligheterna att han på den tiden satte sig och skrev texter, han föredrog att bara gå in i studion och öppna munnen och släppa fram det som kom till honom vilket gjort att han ofta svarat ungefär ‘vet inte säkert, jag har inte skrivit den ensam’ på frågor om vad han menat med olika texter.”

“Surrender” släpps den 1 november och den ges även ut i en svensk översättning på Polaris förlag.

---

Fakta: Bono

  • 62 år, född 10 maj 1960.
  • Heter Paul Hewson.
  • Frontfigur i rockbandet U2.
  • Gift med Allison, har fyra barn.
  • Har fått ett otal utmärkelser.
  • U2 har gett ut fjorton studioalbum.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig