Musik

Pugh Rogefeldt tolkar psalm - blir en av hans sista inspelningar

“En berättelse om något vackert från en person som drabbats av något mycket fult”, menar sonen.

Svenske rockikonen Pugh Rogefeldt filar på sitt musikaliska testamente. Fredagen 7 oktober släpper han singeln “Fasta klippa”, en personlig tolkning av psalmen “Klippa du som brast för mig”.

I december 2020 offentliggjorde Pughs familj i Dagens Nyheter att musikern och låtskrivaren drabbats av den ovanliga nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD – en sjukdom som bland annat kan påverka tal, rörelseförmåga och balans. Den 2 mars i år firade Pugh Rogefeldt sin 75-årsdag och nu släpper alltså den hyllade låtskrivaren ännu en sång som med tanke på hans hälsotillstånd blir en av hans allra sista inspelningar. Enligt hans skivbolag Metronome är sången första smakprovet från en kommande EP.

Det är en lågmäld inspelning där Pughs nakna röst bland annat ackompanjeras av en tramporgel. Pugh har skrivit en egen, högst personlig text till den gamla psalmen som i hans version fått titeln Fasta klippa. Några textrader i Pughs version lyder:

I mitt sista andetag

Mina drömmar ser en dag

När jag går en okänd stig

Vill du trösta mig bredvid

Fasta klippa öppna dig

Låt mig få en plats i dig

Originalet är den gamla psalmen Klippa du som brast för mig med rötter i 1700-talet som Betty Ehrenborg 1854 översatte från det amerikanska originalet Rock of ages.

Med anledning av Pughs nytolkning av psalmen skriver sonen Michael Rogefeldt på artistens Facebooksida:

“Tema och ton i pappas nya musik får med sjukdom och stora svårigheter som bakgrund en alldeles särskild lyskraft. Fasta klippa handlar om en liten men tillräcklig flisa fast hopp när allt rasar. Fasta klippa är en berättelse om något vackert från en person som drabbats av något mycket fult.”

Det är inte första gången Pugh Rogefeldt spelar in musik med andlig klangbotten. För tre år sedan släppte han Jesus i mobilen, en bluesig betraktelse som handlar om bön. Långt tidigare har han även gjort sången Gammaldags tro.

Pugh Rogefeldt "Fasta klippa" skivomslag, singel släppt 7 oktober 2022 på Spotify. En egen version av psalmen "Klippa du som brast för mig" ("Rock of ages" i original)

Pugh Rogefeldt är en av portalfigurerna i den svenska rockhistorien, inte minst genom att han var pionjär med att skriva och sjunga rock på svenska. Han slog igenom 1969 med debutskivan Ja, dä ä dä med hitten “Små lätta moln”. 2012 medverkade han i TV4:s Så mycket bättre tillsammans med bland andra Miss Li, Darin och Magnus Uggla. 2019 firade han 50 år som artist med en konsert på Cirkus i Stockholm och 2020 valdes han in i Swedish Music Hall of Fame.

Fasta klippa finns att höra här på Spotify.

---

Fakta: Pugh Rogefeldt

  • Namn: Torbjörn “Pugh” Rogefeldt.
  • Född: 2 mars 1947 i Västerås.
  • Bor: På Gotland.
  • Familj: Sambo Borit, tre barn från ett tidigare förhållande och en gemensam son.
  • Kuriosa: 2013 kom självbiografin “Från Stora gatan 51 till Hog Farm”.
  • Aktuell: Med nya singeln “Fasta klippa”.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig