Ledarkrönika

Vatten och vind, blommor och barn skapade Gud

Det är lätt att börja tänka lite stora tankar när man doppar tårna, skriver Steven Crosson.

Det är lätt att bli lite tankfull när man står med fötterna i vågskvalpet och vaktar på barnen som leker i det försommarkalla vattnet. Havet är stort. Vitt och djupt. Uråldrigt. Och vid dess kant bygger en liten treåring sandkakor.

Vi omges av vatten. Under våra fötter flödar grundvattnet fram. Över oss bildar små vattenartiklar moln som när de är redo faller ner. Om man skulle befinna sig i rymden och kasta ett öga på jorden är det sannolikt att man skulle uppfatta planeten som blå snarare än grön då ungefär 70 procent av ytan består av hav.

När vi växer och utvecklas i moderlivet omges vi av fostervatten. När vi blir hungriga vattnas det i munnen. När vi blir ledsna fäller våra ögon tårar. Människan består av ungefär 60 procent H2O. Vattnet finns lika mycket i oss som runt oss.

I Bibeln har vattnet en central roll. Innan Gud uttalade orden “varde ljus” svävade hans Ande över vattnet. När Gud såg ondskan på jorden rensade han den med en syndaflod. För att rädda israeliterna ur faraos slaveri delade Moses på havet. På bröllopet i Kana gjorde Jesus vatten till vin. Ja, Jesus är – när han ska beskriva sig själv – livets vatten.

Vi är bundna till vattnet både biologiskt, existentiellt och andligen. Utan att kunna dricka rent vatten dör vi. Utan livets vatten – ingen frälsning.

—  Steven Crosson

Under alla år har människor levt av det havet har gett. Havet har bidragit till mat och försörjning. För 2000 år sedan lämnade några fiskare sina nät och blev de första lärjungarna. Men att vara fiskare blir allt svårare. Fiskebestånden krymper. Rovdrift och övergödning gör att allt fler tvingas lägga kaptensmössan på hyllan.

Havet både separerar och binder människor samman. Att leva på andra sidan havet från den man älskar och saknar kan vara tröstlöst. Men att resa över havet har under tusentals år varit det snabbaste sättet att resa längre sträckor. Karl-Oscar, Kristina, Danjel och deras sällskap tog båten över från fattigdom och religiöst förtryck till ett nytt förlovat land. I närtid har vi sett alla de som i svarta plastbåtar och orangea flytvästar tagit sig över Medelhavet i förhoppning om ett bättre liv. Ibland har man nått slutdestinationen. Ibland inte.

Trots vattnets betydelse är vi inte alltid så bra på att ta hand om det. Hav, sjöar och vattendrag som försuras, förorenas och smutsas ner blir inte bara en fara för fiskar utan också för oss människor. Ungefär 20 procent av Östersjöns bottnar i dag är syrefattiga eller syrefria.

Kanske behöver vi bli bättre på att ta hand om våra vattendrag. Vi är bundna till vattnet både biologiskt, existentiellt och andligen. Utan att kunna dricka rent vatten dör vi. Utan livets vatten – ingen frälsning. Det är sånt man tänker på när man tittar på badande barn. Precis innan man går och köper en isglass.

Fler artiklar för dig