Livsstil

Flanellografen du växte upp med - här är historien bakom

Eran med den bibliska filtpedagogiken som präglat tusentals söndagsskolor startade i USA.

För ett halvt århundrade sedan började två amerikanska adventistsystrar konkurrera om att sälja flanellografer. Läs familjehistorien bakom den adventistiska filtframgången.

I bunten av flanellografbilder från det amerikanska företaget Betty Lukens finns figurer som visar moderna människor i tweedkostym och klänningar. Några är klädda i heltäckande vita skrudar. Vi ser ett antal tomma gravar. På de omkullvälta gravstenarna står “father” och “mother”. Vi ser också ett spektakulärt himmelskt slott. Det handlar om hur de som har levt i tron på Jesus får vita kläder och livets krona. Den andra bilden handlar om himlen och om ett nytt Jerusalem. Tillverkaren Betty Lukens Inc är adventistisk, liksom det andra amerikanska företaget som producerar flanellografer, Little Folk Visuals.

Little Folk Visuals ägs av Mike Firman. Det var hans mormor Marie Lukens som kom på idén om att berätta bibelhistorier med hjälp av filttyg. Marie hade två döttrar, Betty och Dixie. Betty Lukens är Mike Firmans moster medan hans mamma Dixie Firman senare skulle starta företaget Little Folk Visuals.

Vi frågar Mike Firman vilken roll Adventistkyrkan spelat för att stödja produktionen och försäljningen av flanellografen. Enligt honom har kyrkan varit mindre involverad än vad familjeföretaget hade önskat sig.

– Min mor, Dixie Firman, var ofta upprörd över att ledningen inte i högre grad lyfte fram användningen av flanellografen i söndagsskolan. Det finns verkligen inget annat fysiskt undervisningsmaterial som kan jämföras med denna produkt och som kan berätta hela den bibliska historien, säger han.

Betty och Dixie var alltså systrar och arbetade båda tillsammans med sin mor för att skapa den ursprungliga flanellografen.

– Marie såg det som sitt kall i livet att lära barn om Jesu kärlek. Hon undervisade i söndagsskolan och bestämde en dag att hon behövde ett visuellt verktyg för att illustrera bibelberättelserna. Enligt min mor sa Marie plötsligt en dag att “jag ska skapa något för barn som illustrerar varenda berättelse i Bibeln”, berättar Firman.


Flanellografer har varit en viktig del av många söndagsskolor.


Dottern Dixies svar blev helt naturligt: “Det kommer att bli mycket arbete”. Och det blev det. Mycket arbete var dock det sista som kunde ha stoppat Mike Firmans mormor. Han beskriver henne som den mest energiska, hårt arbetande människa han någonsin har mött.

– Och det vill inte säga så lite för den beskrivningen passar också på min mor Dixie eller min moster Betty, lägger han till.

Om Dixie och Betty under arbetets gång frågade när de kunde sluta för dagen påminde Marie Lukens dem om att “vi får mycket med sömn när vi dör”, i enlighet med den adventistiska teologin enligt vilken de döda inte kommer till paradiset förrän vid Jesu återkomst.

Uppgiften som Marie, Betty och Dixie hade gett sig i kast med var krävande. Det tog uppemot tio år att skapa, illustrera och kategorisera den första flanellografen. Teckningarna utformades huvudsakligen av konstnärerna Clyde Provansha och Jim Arribito. I dag är det mer än 60 år sedan en mor och hennes två döttrar var färdiga och kunde börja producera uppsättningarna av bilder.

– Marie var inte affärsinriktad. Hon tog emot pengar enbart därför att flanellografbilderna var dyra att tillverka. Jag tror att hon hade velat ge bort dem gratis om det hade varit möjligt, säger Mike Firman.

Men när efterfrågan växte och familjeprojektet blev ett företag kom problemen.

– Som det kan vara i en familj är inte alla alltid eniga. Så det ursprungliga företaget delades i två, Betty Lukens Inc och Little Folk Visuals, förklarar Mike Firman.


Dessvärre konkurrerade de mot varandra i många, många år. Men med Guds nåd har de nu reparerat sin relation.

—  Mike Firman


Medan Betty fokuserade på att utvidga bibeluppsättningarna tillverkade Dixie en mängd undervisningsmaterial till förskola och småskola. Bägge företagen fortsatte emellertid att sälja samma bibeluppsättning. Allt utom namnet på undervisningsmanualen var detsamma.

– Dessvärre konkurrerade de mot varandra i många, många år. Men med Guds nåd har de nu reparerat sin relation.

Mike Firman berättar att de två systrarna numera reser runt i norra Kalifornien som de bästa vänner. När han tog över Little Folk Visuals år 2012 startade företaget samtal med Betty Lukens. Det stod klart att båda parter önskade samarbete framför konkurrens.

– Det tog lite tid men vi har nu ett väldigt bra partnerskap. De två företagen fungerar i dag som systerbolag.

Av Live Lundh, Vårt Land

Översättning. Elisabeth Sandlund


---

Fakta: Adventistkyrkan

Samfundets namn syftar på att det lägger stor vikt vid Jesu förestående återkomst. Det har existerat flera grupper adventister men ordet används ofta om medlemmarna i Sjundedags Adventistsamfundet.

I hela världen finns 21,4 miljoner medlemmar och i Sverige drygt 2 900 medlemmar i 33 församlingar och fyra husförsamlingar/planteringar

En viktig ledargestalt var Ellen G White (1827-1915).

Adventisterna förkastar tanken på ett evigt straff.

Den sjunde dagen, lördag, hålls helig.

Adventister lägger stor vikt vid ett hälsosamt liv. De är ofta vegetarianer och avstår från allt bruk av alkohol, tobak och andra droger.

---

Fler artiklar för dig