Nyheter

Kungen 50 år på tronen - firar med gudstjänst

Hovpastorn om kungens tro: ”Tydlig, viktig och självklar”.

Denna vecka firas Carl XVI Gustafs 50 år på tronen. Bland annat genom att hålla Te Deum, en tacksägelsegudstjänst som kungen själv varit med och utformat. Och det är långt ifrån första gången han bjuder in till, eller deltar i gudstjänster och bön.

När Michael Bjerkhagen, pastor i Kungliga hovförsamlingen, ska beskriva kungens kristna tro gör han det med orden ”tydlig”, ”viktig” och ”självklar”.

Och han om någon borde ha koll. Som ordinarie hovpredikant sedan tio år har han ofta lett gudstjänster där kungen deltar. Han medger att det till en början kunde kännas nervöst att predika inför självaste kungafamiljen, men det gick snabbt över.

– Jag anpassar inte min förkunnelse till att de är med eller inte, jag talar alltid utifrån min tro, säger Michael Bjerkhagen.

– Det är nog därför de valt mig och Johan (Dalman, biskop i Strängnäs och överhovpredikant, reds. anm.). För att vi är öppna och alltid står upp för det vi tror på.

Det är i Slottskyrkan, belägen inne i Kungliga slottet i Stockholm, som fredagens Te Deum kommer att hållas, och det är också här som kungen oftast firar gudstjänst. Även på Drottningholms slott, där kungaparet bor, finns ett kapell och här firades för några år sedan en annan gudstjänst som kungen själv tog initiativ till.

Det finns en stor empati i hela kungafamiljen – man står upp för människor som har det svårt.

—  Michael Bjerkhagen, hovpredikant

Det var på ettårsdagen av covid-19-pandemins första dödsfall i Sverige som SVT sände minnes – och förbönsgudstjänsten från Drottningholms slottskapell, där kungen och drottningen, samt prinsparet Carl Philip och Sofia medverkade, bad och tände ljus. Runt 600 000 personer såg programmet.

Detta är ett av de tillfällena som berört hovpredikant Michael Bjerkhagen allra starkast genom åren som kungens andlige ledare.

– Det tillfället blev väldigt starkt, eftersom det dessutom var på kungens eget initiativ. Han bjöd in hela svenska folket genom tv-rutan till denna gudstjänst, där han själv läste texten från Psaltaren, och verkligen visade sitt djupa deltagande. Det finns en stor empati i hela kungafamiljen – man står upp för människor som har det svårt.

Att människors utsatthet är något som berör kungen kan även hans önskan av 75-årspresent påvisa; pengar till stadsmissionernas arbete runt om i Sverige, som alltid samarbetar med kristna samfund och församlingar.

”H. M. Konungens önskan inför sin födelsedag är att de som önskar skänka en födelsedagsgåva till Kungen ger ett bidrag till Sveriges stadsmissioner, vars verksamhet ligger Kungen varmt om hjärtat.”

Bibelsällskapet.

Många är de profiler, inom sportens, kulturens och kyrkans värld, som fått mottaga en medalj ur kungens hand för sina insatser. En av dessa är Elise Lindqvist, som ägnat många år åt att hjälpa Stockholms prostituerade. I samband med överlämnandet av medaljen 2021 utbrast hon i ett ”Halleluja” inne på slottet.

Författarna och pingstpastorerna Tomas Sjödin och Peter Halldorf, samt trubaduren Tomas Boström är tre andra profiler som blivit medaljprydda.

Vid det tillfället uttryckte Peter Halldorf sin glädje över att ekumeniken och visionen om kyrkans enhet fick uppmärksamhet genom utdelandet.

– Det innebär att medaljen inte bara tillfaller mig, utan indirekt hela det sammanhang jag är en del av, Bjärka-Säby och det andliga liv som utgår därifrån. Varför det uppmärksammas genom en kunglig medalj får vederbörande svara på, men jag förstår att allt som bidrar till att bygga broar mellan människor och traditioner värdesätts av kungafamiljen, konstaterade Peter Halldorf då.

Kungaparet och Kronprinsessparet tände ljus för fred vid en fredsbön i Slottskyrkan.

Ett annat starkt minne som Michael Bjerkhagen vill lyfta fram är när Svenska bibelsällskapet, med Anders Göranzon i spetsen, medverkade under en församlingsafton. Förutom att berätta om bibelsällskapets historia satte de också upp ett bibelspel där de involverade flera personer från församlingen.

– Jag märkte att detta engagerade kungen och han tyckte det var väldigt givande och intressant. Det uppskattades både av honom och av alla andra som var med.

Vad kommer då att hända på fredagens gudstjänst? Innehållet vill inte Michael Bjerkhagen avslöja allt för mycket av, men som regel är Te Deum en lovsångsgudstjänst som präglas av glädje och fest. Man kommer att be för kungen och tacka för de 50 år han varit kung. Hans gissning är att de flesta kommer att känna igen de psalmer som ska sjungas.

Bibelsällskapet.

Hur mycket av innehållet har kungen själv fått vara med och påverka?

– Väldigt mycket skulle jag säga. Han brukar överlåta till oss präster att välja texter och böner, men när det gäller musikval är han gärna med. Kungen är väldigt musikintresserad och kunnig. Han väljer oftast svensk, klassisk, men också nyskriven musik, vilket jag tycker är riktigt eftersom han är kung av Sverige. Jag brukar säga att om det är någon som går i bräschen för svensk musik så är det vår kung.

Till denna gudstjänst är det speciellt inbjudna gäster som tar plats i Slottskyrkan. Förutom större delen av kungafamiljen finns där även kungligheter från Danmark, Norge och representanter från Finland och Island. Även representanter från olika samfund, både kristna och andra, är inbjudna.

Tror du att kungafamiljens kyrkliga engagemang kommer att bestå även i framtiden?

– Det tror jag vi kommer ha lång tid framöver. I den här tiden, när det finns mycket rädsla, tror jag att vi svenskar håller på att lära oss att hålla fast vid det som är vårt eget, för att kunna vara öppna mot det som är andras identitet eller tro. Att inte skämmas för det vi själva tror på och står för. När man är trygg i sitt eget, då blir det också lättare att vara generös mot andra.

Michael Bjerkhagen understryker att kronprinsessan Victorias familj är minst lika kyrkligt engagerade som kungen och drottningen. Liksom prinsparet Carl-Philip och Sofia som tog initiativet till ortodoxa gudstjänster för de ukrainska flyktingarna.

– Det är vi i hovförsamlingen väldigt glada för, det betyder mycket för kyrkan och för den svenska kristenheten. Under pandemin hade vi digitala sändningar där de medverkade. Och Slottskyrkan är öppen för gudstjänst varje söndag, det vill jag gärna få sagt varje gång. Det finns vissa tillfällen som är lite speciella, som detta, när bara inbjudna får komma, men annars är det en öppen kyrka för alla. Kom gärna dit och fira gudstjänst.

Och då är chansen stor att man får se någon från kungafamiljen på plats?

– Absolut, säger Michael Bjerkhagen.

---

Fakta: Kung Carl XVI Gustaf

  • Carl XVI Gustaf är Sveriges kung och statschef sedan den 15 september 1973.
  • Ingen annan svensk kung har suttit så länge på tronen. I jämförelse kan nämnas att kungens farfars far, Gustav V satt 43 år på tronen (perioden 1907–50).
  • Svenske kungen är också den nu levande regent som suttit näst längst på tronen. Strax före honom på listan återfinns Margrethe II av Danmark som tillträdde året före kungen (1972).
  • Kungen, som bland annat fullföljt två Vasalopp, är beskyddare och hedersledamot i ett flertal organisationer däribland Svenska bibelsällskapet, Svenska Scoutförbundet och Svenska Scoutrådet.

---

Så firar kungen 50 år på tronen

  • Den 15 september är det allmän flaggdag enligt beslut från Riksdagen. Te Deum firas i Slottskyrkan och direktsänds även i SVT. Dessutom håller Kungen tal i tv.
  • Den 16 september blir det bland annat kortege genom Stockholm med häst och vagn. Cirka 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband ur Armén, Marinen och Flygvapnet paraderar utmed kortegevägen.

--

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar