27 februari 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Pingstprofil på besök i Borgholm

Han var skohandlare i Örebro då han blev tillfrågad av Lewi Pethrus, Pingströrelsens store ledare, om han ville bli direktör för Dagen-företagen. Han var tidigt intresserad av mediefrågor och hade röst och fallenhet för att arbeta med radio. Han blev programledare för ett kristet radioprogram i Sveriges Radio med titeln Ungdomens Kväll. Den 16 juni gästade han Pingstkyrkan i Borgholm.

Radioprogrammet väckte stort intresse och sändes åren 1953-1967. Larseric Jansson var programledare. Åren har gått och på Luciadagen den 13 december fyller han 90 år. Det har blivit lite av tradition att han kommer till Öland under den här tiden på året och medverkar i kyrkan, tillsammans med Anders Eriksson, arkitekt från Uppsala. De båda reser en del och medverkar i olika kyrkor, och har gjort det sedan 1977.

Annika Gren, ny pastor i kyrkan, hälsade välkommen och överlämnade till de båda gästerna att ta hand om gudstjänsten.

Larseric Jansson är inte bara talare. När Anders Eriksson stämmer upp en solosång sätter sig den snart 90 år gamle Jansson vid pianot och ackompanjerar på ett mycket följsamt sätt sångaren som är tenor, och gärna sjunger gamla älskade sånger.

När Larseric Jansson predikade blev han ofta mycket personlig. Han berättade om sorgen då hans fru Daga gick bort efter en lång tids sjukdom. Han betonade sin övertygelse om att de skulle mötas igen i en annan värld. Han menade också att livet inte tar slut för att man börjar bli gammal, det bara börjar om, kanske i en annan form, en annan uppgift. Man måste se framåt och tro att det finns nya uppgifter i livet. Du är väl fortfarande nyfiken på livet? frågade han sin publik.

Han illustrerade ofta i sin predikan, som kanske var lite mer ett personligt vittnesbörd. Han berättade om människor han mött, människor i olika livssituationer som gjort stora och livsavgörande erfarenheter i gudsmöten.

Larseric Jansson är naturälskare, kanske med specialitet fåglar. Han har haft regelbundet återkommande naturruta i den kristna tidningen Världen Idag. Han har medverkat i Hemmets Vän, och han älskar Öland.

– Öland är härligt! Här finns en fantastisk flora, fåglar, helt unika och gamla kyrkor som är som smycken i landskapet! Jag och Daga har tillbringat trettio somrar på ön! Och en av mina favoritställen är Knisa Mosse!

Anders Eriksson sjöng, församlingens egen sånggrupp också. Berno Hallström, på tillfälligt besök i stan tillsammans med frun Marie-Louise, fick utan lång betänketid komma upp på estraden och spela och sjunga en duett med dagens solist.

En gudstjänst med en naturälskande pingstprofil, sång, musik och gemenskap vid efterföljande kyrkkaffe.

Fler artiklar från Dagen Lokalt