25 februari 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Säsongslut i Betel Byxelkrok

Det ligger i Byxelkrok, det lilla kapellet med texten Betel. På gräsplanen framför ingången står alla bilarna som forslat folk till kapellet från stora delar av norra ön. Där inne är det fullt av folk, på scenen har man riggat mikrofon och elektronik för Mauritz Adolfssons dragspel. Men det skulle den här kvällen bli mer elektronik.

Några minuter innan mötestiden kommer Sven-Olof Pettersson med sitt elektriska piano, och Jarn Josefsson, den förre kaptenen på fartyget Sigyn. Kapellet är fullsatt med människor som är förväntansfulla. Många av dem har hört dessa båda sjunga och spela i kapellet förr.

Mauritz Adolfsson går fram, hänger på sig dragspelet som så väldigt många gånger förr i kapellet, och hälsar alla välkomna. Mary Simonsson sitter som vanligt vid pianot. Någon minut senare fylls lokalen av dragspelston i ett intro av sången "Jag en källa funnit har". Sångböcker är utdelade, och publiken sjunger. Man tycks gilla att sjunga allsång, och den hör sånger verkar mycket bekant för många.

– Välkomna hit igen! Maurits Adolfsson hälsar de medverkande gästerna välkomna.

– Nu tar ni över och håller på så länge ni vill, men om en halvtimme vill vi dricka kaffe!

Tonen är hjärtlig och några ögonblick senare är det lilla kapellet fyllt av pianomusik och en barytonröst som gjorde den uppsatta mikrofonen arbetslös.

Efter den utlovade kaffepausen och den insamlade kollekten fortsatte den musikaliska underhållningen. Sven-Olof Pettersson är en mycket följsam pianist som, efter år av samarbete med Jarn Josefsson, på något sätt anar hur sångaren ska pausera, öka eller sakta ner tempo i sången för att särskilt betona ett textavsnitt.

Någon predikan i vanlig mening blev det inte under kvällen. Men mellan sångerna gav Jarn Josefsson små tankar där en del hämtades från Bibeln medan andra var egna erfarenheter ur livet.

Marianne och Roland Sundqvist från Örebro var i Betel för första gången.

– Det var fantastiskt intressant att få vara här. Och trevligt att få lyssna till de gamla kända sångerna, och ha en sådan varm gemenskap i både kaffestund och allsång, säger de båda två, som tillbringat många somrar på ön.

När Mauritz Adolfsson avslutar kvällen i Betel Byxelkrok är det för att tacka publik och medverkande som varit med och gång efter gång fyllt kapellet under ytterligare en säsong. Tacksamheten bland publiken var stor när publiken efter en i flera avseenden varm gemenskapskväll gick ut i en skön sommarkväll för att på olika sätt fira en öländsk sommar.

Fler artiklar från Dagen Lokalt