28 februari 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Hela kyrkan sjöng i Järfälla

Det är märkligt att konstatera att om en kyrka annonserar att man ska ha en ”Hela kyrkan sjunger”-kväll, då kommer folket. Den gamla SVT-succén lever och drar till sig en publik, varav en del kan resa ganska långt för att få vara med.

1 av 4

Vad är det då som gör att den gamla programidén fortfarande drar till sig folk? Det finns säkert flera förklaringar, men en är att den gamla kyrkliga sångskatten har en jättepublik. Den publiken saknar nog mycket att inte få lyssna till, eller sjunga med i den sångskatten numera.

I Aspnäskyrkan var det än en gång en lördagskväll med den gamla rubriken då Berno Hallström vid pianot och Göran Arvedahl hälsade publiken välkommen till allsångskvällen. De komma från öst och väst var verkligen en passande sång att inleda kvällen med. Men sedan var sångvalet hämtat från den i publiken som snabbast och högst ropade sitt val. Detta gjorde att variationen av sånger blev mycket personlig och omväxlande. Där sjöngs "Jesus han är svaret", "Nåd över allt förnuft", "Han har besegrat allt det onda" och många många andra.

Det var inte bara allsång. Vid ett tillfälle sjöngs en av sångerna som Elvis Presley gjorde känd, "He Touched me", eller "Han fann mig", som den kom att heta på svenska. Den sången blev en duett med Bernt Nordström och Berno Hallström.

Monica Winerdal var kvällens talare och gjorde en beskrivning av hur en av de riktigt älskade sångerna, "Vilken vän vi har i Jesus", kom till. Den skrevs i mitten av 1800-talet av Joseph Scriven, som verkligen fick genomgå svårigheter av olika slag i livet, men som ändå i den sången kunde beskriva hur hans tro på Jesus kunde bära igenom alla svåra erfarenheter. Kören som medverkar i den här mötessatsningen fick den här gången framföra ett alldeles nytt arrangemang på den här sången, ett arrangemang gjort av Stig Andersson.

Detta var den femte i raden av Hela kyrka sjunger-kvällar som arrangerads i kyrkan. Man kan gissa att publiken kommer att hålla reda på när nästa kommer!

Fler artiklar från Dagen Lokalt