05 mars 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Göte Strandsjös sång och musik på RPG-träff

Ett ganska gråkallt höstväder hindrade inte ett hundratal seniorer att ta sig till Jakobsbergskyrkan, för att höra Erik Ström sjunga och Jan-Erik Sandvik ackompanjera sånger skrivna och tonsatta av Göte Strandsjö.

1 av 5

Det blev en eftermiddagsstund med mycket information, och med mycket sång och musik, skapat av en av de stora inom kristen sång och musik.

Den som någon gång har varit i ett musikaliskt sammanhang i en kyrka, har säkerligen lyssnat till, eller kanske själv sjungit någon sång signerad Göte Strandsjö. Om man som ett par exempel nämner sångerna "Som när ett barn kommer hem om kvällen", eller den välkända och omtyckta påsksången, "Maria stod och grät utanför graven", har man exempel på sång och musik från Göte Strandsjö.

Seniorerna som kommit till Jakobsbergskyrkan den här eftermiddagen, fick verkligen mycket information om denne gigant i den kristna sfären av sång och musik. Lite kort kan nämnas att Strandsjö föddes 1916 i Malmö, han var sångpedagog, professor vid Musikhögskolan i Malmö, han var författare och tonsättare. Han syntes ofta i tv-program, bland annat med Bengt Roslund i programmet "Sång på gång", han hördes i radio, han startade NU-kören och listan kan bli längre än så. Göte Strandsjö dog 2001.

RPG-folket i Järfälla, som arrangerade träffen, kunde glädja sig åt en stor publik som verkligen fick höra många exempel på Strandsjös sång och musik. Erik Ström, en sångare som under många år har sjungit i olika sammanhang, lät sin stämma ljuda och gjorde det på ett sätt som publiken verkligen uppskattade. Det ska också nämnas att pianisten Lars-Erik Sandvik på ett utmärkt sätt stödde sångarens framförande!

Urban Norstedt, en av ledarna i RPG Järfälla säger så här om dagens eftermiddagsträff:

– Ett av många intressanta program vid våra träffar i Järfälla. Jag är ofta nyfiken på de personer som gästar oss och de ämnen de behandlar. Den här gången ville jag veta mer om bakgrunden till den vackra musiken och personen som skapat den. Det var mycket spännande och jag fick svar på många av mina frågor och dessutom lyssna till fantastiskt vacker och tänkvärd sång och musik. Det kändes som att komma hem!

Han var säkert inte ensam om den känslan!

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt