17 maj 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Stig Fredriksson talade om Putin

Den sjätte mars besökte SVT:s utrikeskorrespondent Stig Fredriksson en pensionärsträff i Jakobsberg. Åhörarna fick ta del av korrespondentens tankar om Ryssland och Putin.

1 av 4

Om man kom några minuter efter utsatt tid för att dricka det sedvanliga kaffet som brukar inleda en RPG-samling, riskerade man att från vaktmästarna vid dörren få höra ett ”det är tyvärr fullt”. Alla sittplatser var besatta i kafferummet, men man kunde ordna ståkaffe för den som kom några minuter för sent.

Inte så konstigt att det var stort intresse för den här samlingen. Stig Fredrikson var dagens gäst. Nämns hans namn är det många i seniorgenerationen som vet vem man talar om. Man har sett honom i tv, man har hört hans rapporter från många håll i världen och man har läst hans böcker. Nu var han där livs levande för att berätta om en alldeles speciell människa, president Vladimir Putin i Ryssland. Rubriken på föredraget var ”Vad rör sig i huvudet på Putin?”

Stig Fredriksson är en mycket erfaren och kunnig föredragshållare. Han har stor förmåga att fånga lyssnarens uppmärksamhet, han har stor erfarenhet av möten med många av världens, och kanske särskilt Ryssland och dåvarande Sovjets, ledande gestalter. I dag handlade det om Vladimir Putin, en man som skrämmer, fascinerar och ständigt är aktuell.

Om man inte tidigare hade studerat något om Putin så fick man veta mycket om honom av dagens talare. Putin hade en barndom som inte var så bra, tidigt hade han ett behov av hävda sig, han studerade, var duktig och hamnade som agent inom KGB. Hans personlighet finns det mycket att tala om. Enligt Fredriksson har han inget emot att använda lögn som ett medel att komma vidare i en diskussion. Det var mycket som publiken fick veta och som kanske inte är så allmänt känt om presidenten.

Det var Urban Norstedt, ordförande i RPG Jakobsberg som hälsade alla välkomna.

Vad är din reaktion efter att ha lyssnat på Stig Fredrikson?

– Spännande dag! Mina kortfattade intryck:

Många människor lockades att lyssna till Stig Fredrikson, en lågmäld, god och fängslande talare. En lyssnare i publiken var Birgitta Jansson:

– Med stor förväntan infann jag mig till RPG-samlingen med journalisten och utrikeskorrespondenten Stig Fredriksson. Massor av folk hade kommit. Stigs berättelse om Putin var både fängslande och rolig. Stig är en briljant talare och tiden rann iväg. Hans språkliga träffsäkerhet gladde nog alla lyssnare. Föredraget var det bästa jag hört på mycket länge,och jag fick för min del veta sådant som jag inte kände till om Putin och om Ryssland.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt