Dagen Lokalt

Kristna på plats under new age-mässa

Utställningen Harmoni Expo kallas också new age-mässa och arrangeras två gånger varje år. Den sägs vara ”Sveriges största alternativa mässa för kropp och själ”. Och den är stor. Tusentals människor kommer för att se vad som bjuds.

Mässan har två stora hallar med trehundra utställare, i vilken man kan välja mellan hundra olika behandlingar till ett för behandlingens innehåll och tidslängd lämpligt antal kronor. Är man intresserad av att få Universell visdom, eller man kanske söker Medial Rådgivning, kanske Ögondiagnos är vad man söker, eller Spådom, Isättning av fjädrar i håret, kristaller och mycket annat – här finns en hel del att välja mellan.

Här finns också kristna sammanhang representerade. Korskyrkan i Stockholm finns här, Församlingen Mosaik från Uppsala, Vineyard och Sjöbergs förlag som bland annat gratis delar ut kristen litteratur till den som söker sådant. En viktig del i arbetet som dessa gör på mässan är att samtala med mässbesökare, erbjuda förbön eller svara på frågor om kristen tro. De berättar att de har fått be för flera besökare, och att några som har fått förbön har sagt att de verkligen fått uppleva något speciellt, fått bönesvar.

Joel Sjöberg är med sitt bokförlag på mässan, som äger rum i Solnahallen, för fjortonde gången.

Märker du något speciellt med denna version av den?

– Jag tror att jag kan säga att det är större intresse denna gång, fler besökare och jag tror också att det är fler utställare än vanligt. Jag har också en känsla av att det är flera som erbjuder behandling av olika slag. För vår del kan jag säga att vi har fått dela ut fler böcker och fått be för flera än vanligt.

Där på mässan träffade jag Hanni Algard, civilekonom och 31 år. Hon är en av dem som verkligen har upplevt ett möte med Jesus i samband med förbön hos en av utställarna. Hon är uppväxt i en trygg familjesituation där man inte var särskilt kyrkligt aktiv, men där konfirmation var en sak som var en viktig erfarenhet i familjen. Hanna trodde att det nog fanns något som hon kunde be till, men ändå var det lätt att tänka negativt. Så här berättar hon själv om hur hon mötte Jesus på new age-mässan:

– Vid det tillfället på mässan 2014, kom jag in med öppet sinne för att hitta något som kunde hjälpa mig till frid i vardagen, kunde hjälpa mot stress, ångest med mera. Det fanns så mycket på mässan och så mycket olika saker och alla trodde på sin metod. Jag hade ganska länge sökt på egen hand i böcker, pratat med psykolog, googlat lugnande andningsövningar och ingenting hade hjälpt mig mer än för stunden.

– Men så kom jag till den kristna montern på mässan, fortsätter hon, och jag kommer ihåg att jag tänkte, att här är någon jag känner igen, Jesus. Intressant, undrar vad han kan göra. Personerna i montern frågade om jag hade något behov. Jag upplevde mig stressad och hade huvudvärk från veckan som gått och kände en gnagande ångest av oro. Jag kunde inte finna inre harmoni och balans.

– De frågade om de fick be för mig, och när de började be hände någonting fantastisk. Kärlek och frid kom över mig, en frid jag aldrig upplevt, någonsin. Huvudvärken och ångesten försvann och jag kände mig hemma. Från denna dag kunde jag inget annat än att fortsätta ta reda på mer om vem Jesus var och är. I dag är han min frid, min underbare herre och frälsare. I honom ser jag ljus och kommer för alltid att hålla mig nära och älska honom.

Tillbaka till Joel Sjöberg i bokförlaget.

Hur vill du sammanfatta denna version av new age-mässan?

– Jag är helt tagen av allt om hänt! Många människor har gjort livsförvandlande möten med Gud! Närmare 500 personer har besökt vår monter, omkring 1200 böcker och Biblar har delats ut gratis. Vi är så tacksamma till Gud för allt som hänt, säger Joel Sjöberg.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar för dig