Nyheter

Koranbrännaren Terry Jones: ”Detta är Guds budskap: Islam är djävulens verk!”

GAINESVILLE, Florida. En gnista i en amerikansk småstad har satt Afghanistan i brand. Vi reste till Gainesville, Florida, för att ta reda på vem Koranbrännaren Terry Jones egentligen är och hittade en stad i stark opposition mot den excentriske pastorn.

På en stor blå estrad i ena änden av lokalen greppar pastor Wayne Sapp en flitigt använd bibel och ber församlingen att läsa Johannes 3:16-17.

– Jesus kom till jorden med Guds budskap men världen trodde inte på honom, de fördömde honom, ropar pastorn och möts av bekräftande svar från församlingen.

– Precis som Jesus möter också vi fördömelse när vi sprider Guds budskap om att islam är djävulens verk!

Den 20 mars var lokalen scenen för det som har riktat hela världens uppmärksamhet mot Gainesville i norra Florida. Under ledning av Terry Jones tände pastor Sapp eld på muslimernas heliga skrift Koranen. Då satte han också Afghanistan i brand och utlöste våldsamma protester som hittills krävt tiotals människoliv, bland dem svensken och FN-juristen Joakim Dungel.

Det är onsdag förmiddag och solen strålar över Dove World Outreach Center i norra utkanten av Gainesville. Vid vägen står tre vita skyltar med röda bokstäver: ”Islam är djävulens verk”. Genom dörren kommer Wayne Sapp. När han vänder sig om syns revolvern och det extra magasin som hänger i bältet.

Spelar in tv-program

Terry Jones är i Kalifornien för att spela in tv-program. Pastor Sapp håller tillsammans med ledarens son Luke ställningarna. Hur tänkte han när han tände eld på Koranen?

– Jag bad till Gud om att det skulle få folk att titta närmare på detta onda, säger han.

– Uppmärksamheten i september när vi planerade att bränna Koranen gjorde att folk stannade upp och började ställa frågor och leta efter nya svar.

Sepp hävdar att målet inte är att provocera, utan att sprida kunskap. Han tar inget ansvar för att dödsoffer krävts i Afghanistan.

– Islam har dödat i hundratals år. Det vi gjorde var att peka på hur farligt islam är och det bevisas av det som hänt, säger Sapp, och tillägger att han har medkänsla med och ber för dem som mist sina anhöriga i Afghanistan.

Upprepar samma fraser

I telefon upprepar Terry Jones samma fraser:

– Jag är inte ansvarig för det som har skett i Afghanistan. Jag förstår att det kan göra folk arga och förnärmade. Men att en bok bränns är ingen ursäkt för att döda.

När Jones i fjol hotade med att markera nioårsdagen av terrorangreppen den 11 september med det som marknadsfördes som ”Internationella bränn-en-Koran-dagen” vallfärdade världspressen till Gainesville. Påtryckningar från president Obama, Nato-kommandot i Afghanistan och religiösa ledare från när och fjärran fick pastorn på andra tankar.

Den här gången handlade det om att döma Koranen för de övergrepp mot mänskligheten som den ansågs skyldig till. 20 mars utsågs till ”Internationella döm-Koranen-dagen” och muslimernas heliga skrift blev befunnen skyldig på tre punkter: För att stå bakom terrorhandlingar över hela världen, för mord, våldtäkt och tortyr av människor vars enda brott är att inte vara muslimer samt för att befrämja fördomar och rasism mot alla icke-muslimer. Straffet blev bränning.

Terry Jones menar att det är absurt att fråga om hur Bibeln skulle klara en liknande rättegång. Kristendomen står för yttrande- och religionsfrihet, säger han och medger att han bara läst delar av Koranen.

– Vi kommer inte med det typiska kristna budskapet om kärlek. Vi ser oss mer som en gammaltestamentlig, profetisk stämma som varnar för stora faror, säger han.

29-årige Luke Jones går i sin fars fotspår som pastor i församlingen. Han menar att man hjälper muslimer att bryta med en livslögn.

– Vi är alldeles för rädda för att såra varandra i dagens samhälle. Som kristen tror jag att muslimerna hamnar i helvetet och det är klart att det är sårande för dem att få höra.

Innan Terry Jones slog sig ned i Gainesville 2009 tillbringade han närmare 30 år som pastor i Tyskland. I en artikel i Der Spiegel i fjol berättade flera av dem som stod honom nära i den församling han startade och ledde i Köln om hur han kontrollerade medlemmarna med skräck och hur allt utom total lydnad sågs som ett brott mot Gud. Det talades om hjärntvätt och om att flera medlemmar måste söka psykiatrisk behandling till följd av sina upplevelser. För två år sedan fick församlingen nog och kastade ut Jones och hans familj.

Inga framgångar

Framgångarna i Gainesville har låtit vänta på sig. I fjol hette det att kyrkan hade 50 medlemmar och sedan dess har antalet nästan halverats. Även änkan efter grundaren har lämnat församlingen som hon nu beskriver som en sekt.

– En bra dag har vi 30 deltagare i gudstjänsten, säger Wayne Sapp.

– Folk i Gainesville är rädda. De tycker som vi men de är oroliga för konsekvenserna, för att bli skadade eller för att förlora jobbet. Vi kommer aldrig att få tusentals medlemmar eftersom man aldrig vet när någon spatserar in med en bomb i kyrkan.

Pastorerna hävdar att de har mordhotats mer än 300 gånger och att FBI nyligen avslöjat att Hizbollah utlovat 2,4 miljoner dollar till den som tar livet av Terry Jones. Därför bär alla kyrkans anställda ständigt vapen.

– Gainesville är ett litet, trångsynt samhälle, säger Terry Jones, och avslöjar att församlingen planerar att flytta. Fastigheten är utbjuden till försäljning men tiderna är dåliga för sådana affärer.

– Folk lever i sin egen lilla värld, de är nöjda med det de har och de är inte öppna för att tänka nytt, hävdar han.

Lawrence Reimer skrattar så att stolen hoppar. Den jovialiske prästen i United Church of Gainesville är fullständigt oense med Terry Jones.

Han berättar att Gainesville är en liberal bastion i en övervägande republikansk del av Florida och att staden starkt påverkas av att studenterna vid University of Florida utgör en tredjedel av befolkningen.

Interreligiös präst

Reimer har blivit känd som stadens främste förkämpe för interreligiös dialog. Han menar att det inte finns några ursäkter för de mord som begåtts i Afghanistan. Men han ser Koranbränningen som att lägga en laddad pistol i handen på en person som man vet är villig att skjuta.

När Jones annonserade ”Bränn-Koranen-dagen” i fjol mobiliserade Reimer stora delar av Gainesville för att visa att staden inte stod på pastorns sida och för att stoppa provokationen. Tillsammans med ledare för 23 olika religiösa samfund samlade han in mer än 8000 underskrifter på en protestlista. Ledarna besökte varandras församlingar och läste från sina egna religiösa texter.

– Interreligiöst samarbete har långa traditioner i vår stad men Terry Jones har aldrig velat vara en del av det. Han tror att han känner hela sanningen. För mig är det ett tecken på en omogen tro. Om Jones sanning är den riktiga har Gud gjort en rejäl tabbe, skrattar han.

Svårt förstå Koranens roll

Reimer menar att det är svårt för oss som lever i västerländsk kultur att verkligen förstå vilken roll Koranen spelar för muslimerna. Det finns ingen parallell i kristendomen och det måste vi försöka respektera.

– Den verkliga konflikten står inte mellan kristna och muslimer utan mellan extremister på ömse sidor, säger han.

För ett par år sedan skickade Jones församlingens barn till skolan iförda T-shirtar med texten ”Islam is of the Devil”. Det lokala reklamtryckeriet Dragonfly nekade att utföra beställningen och bestämde sig för att ta upp kampen. Hittills har de delat ut 3000 T-shirtar med texten ”Make Love, not Dove” och samlat in flera tusen dollar till en muslimsk hälsoklinik för stadens hemlösa.

– Budskapet på tröjorna återspeglar vad stadens folk känner, säger Russel Baum, som driver tryckeriet. Han betonar att det är viktigt att hindra att Gainesville blir sedd som en hatets stad men framhåller att kontroversen kring Jones också fått positiva effekter.

– Du vet hur folk i ett samhälle får tätare band när de upplever en naturkatastrof. Terry Jones är vår katastrof, han har gjort att vi talar med varandra och har gett oss något gemensamt att kämpa emot.

”Fenomenal stad”

Samma kväll överlämnar imamen Abdul Malik och Matheen Khuddus från Islamic Community Center of Gainesville en talarstol till stadens polischef och borgmästare som tack för stödet under de senaste åren. De är eniga om att samarbetet har varit nyckeln till att hindra en våldsam konflikt.

– Gainesville är en helt fenomenal stad, säger Khuddus och beskriver den omtanke som lokalsamhället visat muslimerna som rörande.

– Rädslan och bristen på förståelse som Terry Jones står för är inte representativ för staden.

Klockan är 19 och det är dags för onsdagsgudstjänsten på Dove World Outreach Center. Vi journalister får lämna ifrån oss kamera och mobiltelefon och blir kroppsvisiterade av en tysk med pistol i bältet och en t-shirt med texten ”Allt jag behöver veta om islam lärde jag mig 11 september”.

130 stolar är framställda i salen som rymmer 500 gäster. Uppslutningen denna kväll stannar vid 22, inklusive Wayne Sapp, Luke Jones, sex barn, två journalister och en hemlös stackare som avnjuter en måltid längst bak i lokalen.

Pastor Sapp startar bönen med att tala om för Gud att församlingen inte låter sig stoppas av bristen på popularitet innan han går över till kvällens predikan. Svaret från salen låter inte vänta på sig:

– Detta är Guds budskap: Islam är djävulens verk!

– Amen.

Fler artiklar för dig