Nyheter

Bara kristna flyktingar välkomna till Slovakien

Solidariteten mellan Europeiska länder prövas när flyktingströmmarna ökar. Flera östeuropeiska länder är skeptiska till flyktingmottagande, och ser också helst att de som får stanna är kristna.

I byn Gabcikovo i sydöstra Slovakien härskar en obestämd rädsla. Meningen är att byn ska ta emot cirka 500 migranter från Afrika, Asien och Mellanöstern i en insats för att hjälpa Österrike med den stora strömmen flyktingar dit, skriver tidningen ”Le Parisien.” Medan Slovakien står för mat och bostad åt migranterna, ska Österrike stå för personalen. Ansvaret för flyktingarna ligger hos Österrike, och flyktingarna ska bara bo tillfälligt i Gabcikovo. Men många bybor är emot flyktingförläggningen. I en omröstning i kommunen den 2 augusti visade det sig att hela 96,67 procent av invånarna inte vill ha någon flyktingförläggning.

”Ett hot mot samhället”

En av dem är Maria Husvethova, som är pensionär och som säger till nyhetsbyrån AFP att flyktingarna är ett hot mot samhället.

– Jag tänker att mina barnbarn är i fara, säger hon.

Omröstningen är dock inte tvingande för den slovakiska regeringen. Enligt en opinionsundersökning från i juni är hela 70 procent av Slovakiens 5,4 miljoner människor emot att landet tar emot flyktingar och migranter.

Den 21 augusti meddelade Michaela Paulenova, inrikesministeriets talesperson, att man skulle ge asyl till 200 syrier under två år, alla kristna. Att de skulle vara just kristna har ingenting med diskriminering att göra, menar hon. Hon säger till kristna la Croix att det i stället handlar om att det finns få muslimer och inga moskeer i landet..

– Vi har ingenting emot religionen och det handlar inte om diskriminering. Det är bara Slovakiens försök att göra deras integration lyckad, säger hon.

”Den kristna kulturkretsen”

Även i andra östeuropeiska länder finns ett motstånd mot att ta emot flyktingar, och i flera länder ser man helst att de som får asyl är kristna. Polen är ett av dessa länder, enligt New York Times (28 augusti), och även i Estland finns en önskan om att de som ska stanna i landet ska vara kristna.

– Vi är, när det kommer till kritan, ett land som hör till den kristna kulturkretsen, säger Margus Tsakhna, konservativ socialminister i Estland, till tidningen Vårt Land.

Tjeckiens president Milos Zeman säger att flyktingar från en helt annan kulturell bakgrund än den kristna inte skulle få en bra tillhörighet i landet. Han har också uttalat sig mot att Tjeckien skulle ta emot flyktingar från nordafrikanska länder som Libyen.

Men Slovakiens ställningstagande har mött kritik. EU-kommissionens talesperson Annika Breidthardt säger att hon inte kan kommentera Slovakiens ställningstagande, men att EU:s länder inte kan eller får diskriminera. Och Babar Baloch, som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, säger att man uppmanar stater att inta en inkluderande inställning.

– Regeringar bör inte grunda urvalet på diskriminering, säger han.

Enligt Paulenova är dock möjligheten att göra ett urval på religiös grund en fråga som är föremål för förhandlingar med EU-kommissionen.

Inte alla är rädda

I byn Gabcikovo, som alltså ska ta emot migranter av olika härkomst och religion, finns också de som inte alls är rädda för inflödet av migranter. Till dem hör Stefan Bertalan, som äger en livsmedelsaffär. Han minns att mellan 1990 och 2000 kom tusentals migranter från olika länder för att söka skydd i samma flyktingförläggning.

– Varför ska jag vara rädd? säger han till Le Parisien.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig