27 november 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Charbel vill inspirera andra att hjälpa flyktingar

Som 3-åring i mitten av 1980-talet kom Charbel Gabro från Syrien till Sverige där han bott sedan dess. Nyligen var han på ön Lesbos i Grekland för att hjälpa flyktingar.

1 av 3

– Min kristna tro och det faktum att det kunde varit jag och min familj som flytt för våra liv, gjorde att jag reste, berättar han.

Charbel, som är syrian och arbetar som föreläsare och livscoach i Norrköping, reste tillsammans med några vänner. På eget initiativ.

– Vi mötte människor på stranden i Lesbos när de anlände i överfulla gummibåtar. Det jag förut sett på tv var plötsligt en verklighet mitt framför ögonen, berättar han för Dagen.

Skänkt en dagslön

Privatpersoner och företagare i Sverige hade skänkt en dagslön var som Charbel och hans vänner köpte filtar, kläder, mat och annat för, till flyktingarna.

– En familj hade varit med om det fruktansvärda att deras 25-årige son drunknade under flykten på Medelhavet. Att försöka trösta efter att något sådant hänt var inte lätt.

Charbel och hans vänner stannade i fem dagar och försökte hinna med så mycket som möjligt.

– Vi rörde oss fritt på ön och hann också vara med vid mottagningscentralen där flyktingarna blir placerade i flyktingläger.

Gänget från Norrköping prövade också att sova en natt utomhus bland alla tusentals flyktingar. En upplevelse som var allt annat än angenäm.

– Det var kallt och svårt att sova mer än tio-tjugo minuter i taget. Sedan väcktes vi av ångestrop och människor som skrek och grät. Det var den värsta natten i mitt liv.

Hade turen att stanna i Sverige

Charbel, som tillhör syrisk ortodoxa kyrkan i Norrköping, kan tänka sig att åka igen. Och han inser hur bra han själv har det.

– Det här är mitt sätt att ge tillbaka lite av det jag fått. Jag och min familj hade tur som fick stanna i Sverige. Jag vill inspirera andra att också göra något för de som flyr.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar