Nyheter

SKR välkomnar förslaget

Både fängelsepastorn Bengt Ekelund och Margareta Säfwenberg på Sveriges kristna råd (SKR) välkomnar förslaget om kortare häktningstider, då de anser att den nuvarande situationen inte är human för de som sitter häktade.

1 av 2

Det är inte bara Europarådets tortyrkommitté och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter som gång på gång kritiserat Sverige för att ha för långa häktningstider. Flera kristna företrädare som finns på fängelser och häkten har återkommande larmat om de inhumana förhållanden som råder. Fängelsepastorn Bengt Ekelund, som också företräder SKR, vidhåller den kritik han hade hösten 2014 i SVT:s Gomorron Sverige.

– Framför allt är det häktningar med restriktioner, alltså exempelvis isolering, som vi är kritiska emot. I Italien får man sitta max 15 dagar i sträck isolerad när man är häktad, och något liknande borde gälla i Sverige.

Ingen stor valfråga

Bengt Ekelund tycker att det är positivt att något är på väg att hända. Han tror att ett av skälen till att Sverige dröjt med att börja arbeta för en förändring är att det är svårt att göra förhållanden på häkten och fängelser till en stor valfråga.

Margareta Säfwenberg på SKR är också kritisk till hur det ser ut på häkten och fängelser i Sverige i dag.

– Det måste poängteras att de som sitter häktade faktiskt inte är dömda för något brott, och därför anser vi att häktningstiderna måste ner.

”Mycket fungerar bra”

Samtidigt poängterar hon att mycket i svensk kriminalvård är bra och väl fungerande. Hon är nu positiv till att en förändring kring häktningstider verkar vara på gång.

– Framför allt är det viktigt att de unga får det drägligare, säger Margareta Säfwenberg.

– Vi ser det ur ett etiskt perspektiv allra främst. Det är framför allt en människa vi ser framför oss, och inte ett brott.

Vem ska göra vad?

Både Margareta Säfwenberg och Bengt Ekelund upplever att de svenska myndigheter de möter ser och tar problemen som finns på allvar, men samtidigt är det svårt att se vem som ska göra vad.

– Alla säger det är hemskt, ”men det är inte vårt fel”, konstaterar Bengt Ekelund.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig