Nyheter

Israel: Program

4-13 november 2018

1 av 3

Dag 1 - söndag 4 november

Vi träffas på Arlanda mycket tidigt på morgonen för avresa med Norwegians direktflyg kl 07.00. När vi landar på Ben Gurionflygplatsen vid lunchtid kl 12.35 väntar vår guide Peter Lebenswerd på oss. Bussen tar oss direkt till Caesarea Maritime, där vi äter en sen lunch och besöker de välbevarade lämningarna från romartiden. Sedan fortsätter vi till kibbutzhotellet Ohalo vid Gennesarets sjö där vi äter middag och övernattar.

Dag 2 - måndag 5 november

Dagen ägnas åt en rundtur i norra Israel med stopp bland annat vid klostret på Karmelbergets topp där Elia med Guds hjälp besegrade Baalsprofeterna, Nasaret, där Jesus växte upp samt Bahaireligonens magnifika anläggning i Haifa. Middag och övernattning på Kibbutz Ohalo

Dag 3 - tisdag 6 november

Vi börjar dagen med ett besök i Safed, centrum för den judiska mysticismen Kabbala, och fortsätter upp på Golanhöjderna, där vi blickar in över Syrien. Vi besöker utgrävningarna såväl i den gammaltestamentliga staden Dan som i Banias, där den romerska guden Pan dyrkades. Det blir en dag fylld av inte bara vackra naturupplevelser utan också med närkontakt med dagens konfliktladdade situation i regionen. Middag och övernattning på Kibbutz Ohalo.

Dag 4 - onsdag 7 november

Självklart ska vi göra en båttur på Gennesarets sjö och besöka de viktiga platserna runt sjön där Jesus var verksam. Saligprisningarnas berg blir i dubbel mening en höjdpunkt. I Kafarnaum ser vi resterna av såväl synagogan som Petrus hus och nere vid sjöstranden står vi på samma mark som Petrus när han fick frågan av Jesus: "Älskar du mig?" Vi kommer fram till vårt hotell i centrala Jerusalem på kvällen och äter middag tillsammans.

Dag 5 - torsdag 8 november

Den första av två intensiva dagar i Jerusalem med omnejd, när vi besöker Betlehem, med Födelsekyrkan och möjlighet till att köpa souvenirer i en butik ägd av kristna palestinier, utgrävningarna av Davids stad med fascinerande inblickar i gammaltestamentlig historia samt Förintelsemuseet Yad Vashem, som inte lämnar någon oberörd. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 6 - fredag 9 november

Vi fortsätter att utforska Jerusalem. Besök på Olivberget, i Getsemane, i Gravkyrkan och vid Trädgårdsgraven står på programmet, liksom de judiska kvarteren och Västra muren. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 7 - lördag 10 november

Vi lämnar Jerusalem för en heldagsutflykt med besök vid Jesu dopplats Kasr Al-Yehud vid Jordanfloden, fästningen Masada, Qumran där Dödahavsrullarna hittades, och sist men inte minst bad i Döda havet. Middag och övernattning på hotellet i Jerusalem.

Dag 8 - söndag 11 november

Vi får en inblick i staten Israels 70-åriga historia med besök bland annat i Ben Gurions villa och Independence Hall i Tel Aviv. På Bauhaus Center lär vi oss om stadsdelen ”White City” och dess intressanta arkitektur. Middag och övernattning på Metropolitan Hotel, mitt i centrala Tel Aviv, ett par hundra meter från en av Medelhavets bästa stränder.

Dag 9 - måndag 12 november

Matmarknaden I Tel Aviv är världsberömd och präglas av matkulturer från många olika länder varifrån människor invandrat till Israel. Där får vi en rundvandring med avsmakning av minst sju olika delikatesser. På eftermiddagen tar bussen oss till närbelägna Yafo, Bibelns Jaffa, där vi bland annat beser Simon Garvarens hus, där Petrus var gäst. Vi besöker också Yitzak Rabin Center för att lära oss mer om modern israelisk historia. Middag och övernattning på vårt hotell i Tel Aviv.

Dag 10 - tisdag 13 november

Denna sista dag har vi möjlighet till egna strövtåg i Tel Aviv och/eller några timmar på stranden. Vi lämnar hotellet med buss kl 15.30 och beger oss till flygplatsen för incheckning. Planet till Stockholm lyfter 19:05 och landar i Stockholm 23:00.

Vi börjar varje dag med en enkel morgonandakt och kommer också att fira nattvard tillsammans medan vi är i Jerusalem. På kvällarna samlas de deltagare som vill till samvaro på hotellen, ibland med inbjudna gäster som fördjupar våra kunskaper om Israel i dåtid och nutid.

Presentation av guiden: Vår guide på denna resa är Peter Lebenswerd. Han är uppvuxen i Stockholm i en judisk familj men numera bosatt i Israel med sin familj. Peter brinner för att göra kunskapen om Israel levande och för dialogen mellan judar och kristna. ”De gemensamma rötterna blir kanske allra tydligast när man är i detta land och tillsammans upplever de platser och skeenden som format så mycket av det vi känner till och som många av oss håller kärt”, säger han

###

INFORMATION OCH BOKNING:

Stureplans Resor, 08-661 58 00
www.stureplans.se
Dagens resklubb
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig