Nyheter

KD i Skåne "petar" Tuve Skånberg på riksdagslista igen

Inför höstens riksdagsval har KD:s nomineringskommitté i Skåne valt att placera Tuve Skånberg på fjärde plats på valsedlarna. Det har väckt protester inför nomineringsstämman.

Tuve Skånberg finns med på två av KD:s lokala riksdagslistor – Skåne läns västra valkrets samt Skåne läns norra och östra valkrets. Båda listorna toppas av partiledaren Ebba Busch Thor följd av Michael Anefur från Kristianstad.

– Jag blev förvånad, svarar Tuve Skånberg på frågan om hur han reagerade när listorna presenterades.

– Jag fick höra att jag är värdefull och att jag har gjort ett bra jobb, men att jag trots allt har gjort mitt, säger han till Dagen.

Sedan listorna blev offentliga har en rad privatpersoner kontaktat Tuve Skånberg och beklagat placeringen av hans namn.

Plats 8 för fyra år sedan

Situationen påminner faktiskt om läget inför riksdagsvalet 2014. Fast då var Tuve Skånbergs uppförsbacke ännu större. När den skånska nomineringskommitténs riksdagslista presenterades återfanns han nämligen först på åttonde plats, dessutom bara i en av valkretsarna.

Läs mer: Tuve Skånberg ser ut att förlora riksdagsplats

Men på nomineringsstämman ändrades förutsättningarna helt. Med siffrorna 50 mot 48 (2 blanka valsedlar) beslutade stämman att lyfta upp Tuve Skånberg till plats 2, direkt under den dåvarande partiledaren Göran Hägglund.

Läs mer: Tuve Skånberg framröstad till topplacering i Skåne

– Jag är tacksam för det förtroende som stämman visat när mitt namn blev upplyft till en topplacering, trots nomineringskommitténs förslag om en placering på åttonde plats, med hänvisning till behovet av förnyelse, sa Tuve Skånberg.

Ofta långa diskussioner

Fyra år senare konstaterar han att samma sak kan hända igen.

– Nomineringsstämman är suverän, dess beslut överprövas inte och det brukar vara långa diskussioner. Och jag utgår från att det blir så även i år.

Den här gången har du placerats på fjärde plats på två listor. Innebär inte det att ditt läge faktiskt är bättre än för fyra år sedan?

– Ja, det skulle man kunna säga.

Den 27 januari är det dags för nomineringsstämman. Då får vi veta om Tuve Skånbergs fjärdeplats på listorna fastställs eller om han – än en gång – blir framröstad till en mer framskjuten placering.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig