Nyheter

Timbro: Inför rätt till dödshjälp i Sverige nu

Inför dödshjälp i Sverige! Det föreslår tankesmedjan Timbro i en ny rapport. I går drabbade Timbros Kajsa Dovstad, Elisabet Sandlund och Barbro Westerholm (L) samman i en het debatt.

I ”Låt mig gå” som rapporten heter argumenterar läkarstudenten Kajsa Dovstad för att införa dödshjälp i den svenska sjukvården.

Hon redovisar de olika modellerna som hittills finns på andra platser i världen och under debatten i går argumenterar hon för den så kallade Kanadamodellen.

– Man bör titta på den kanadensiska modellen och där ska assisterat döende uppmuntras. Men om det inte är möjligt för patienten så ska vårdpersonalen utföra handlingen, säger Kajsa Dovstad i sin inledning där hon sammanfattar rapportens innehåll.

Läs mer: Bra med nyanserad dödshjälpsdebatt

Enligt Kajsa Dovstad är dödshjälp en frihets- och barmhärtighetsfråga. I stället för att ställa sig frågan om varför vi bör införa dödshjälp i Sverige, tycker hon att man bör vända på det och fråga sig: ”Varför ska vi inte göra det?”

Den individuella friheten

När Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund bjuds in att komma med motargument börjar hon med att avvisa argumentet att hon är emot dödshjälp på grund av att hon är kristen.

– Det vore lätt att hänvisa till min tro på Gud, men det finns människor inom alla livsåskådningar som är emot dödshjälp, säger hon.

Läs mer: Oregonmodellen öppnar för dödshjälp till diabetessjuka

Därefter bemöter hon Kajsa Dovstads ord om att dödshjälp är en frihetsfråga.

– Att tala om frihet är något som vi alla kan ta till oss av och det låter ju väldigt vackert att tala om en frihetsreform. Men att det finns en individuell frihet betyder inte att jag alltid får min vilja igenom, speciellt inte om det kräver saker av andra människor, eller som i det här fallet även av den offentliga sektorn, säger Elisabeth Sandlund.

Delade meningar

Var svenska läkare ställer sig i den stora etiska frågan är enligt Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna och ledamot i Smer (Statens medicinsk-etiska råd) inte särskilt relevant.

– Är det här en läkarfråga? Nej, det är en medborgarfråga, menar hon.

Men om dödshjälp skulle införas i Sverige skulle det beröra både läkare och andra vårdgivare på ett eller annat sätt.

Läs mer: Frida Park: Inför döden är vi inte alls alla lika

Enligt Elisabeth Sandlund är samvetsfrihet viktigt och att ha det inom vården skulle innebära att varje läkares ställning i frågan om dödshjälp skulle spela stor roll. Kajsa Dovstad menar dock att vilka läkare som skulle utföra dödshjälp och inte kan lösas på ett bättre sätt.

– Man ska inte ha samvetsfrihet för läkare, utan i stället ska det finnas ett certifikat för de som får utföra dödshjälp. Tilläggskompetens finns redan inom vården, så det är rimligt, säger hon.

De tre kvinnorna är alla överens om att man vill undvika mänskligt lidande så gott det går, men på vilket vis det ska ske har de olika tankar om. Kajsa Dovstad menar att dödshjälp kan vara ett av svaren, medan det enligt Elisabeth Sandlund kan få förödande konsekvenser att införa detta i Sverige.

Vill satsa på palliativ vård

– I alla länder där man tillåter dödshjälp har indikationerna utökats så att nya grupper innefattas. I Oregon är det till exempel fullt möjligt att en person med diabetes typ 1 som avlutar sin insulinbehandling och därmed blir döende, kan få en dödande tablett utskriven, säger hon.

För att undvika det så kallade ”sluttande planet” menar hon att man i stället ska satsa på en bättre palliativ vård i Sverige och ställa sig frågan: ”Hur bygger vi ett samhälle där alla känner sig behövda?”

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig