Nyheter

Biskopar upprörda över marijuanalag

Samma dag som försäljning och användande av marijuana blev lagligt i Kanada förra veckan, gick katolska biskopar ut och visade sitt starka missnöje.

Den kanadensiska katolska biskopskonferensen gick förra veckan samman för att återigen understryka "de etiska problem som drogen medför".

De har sagt det förr, men nu var det läge att upprepa kyrkans missnöje eftersom att en ny lag antogs som gör det lagligt att sälja och använda marijuana i Kanada.

Landet blir därmed det andra efter Uruguay där det är tillåtet att sälja marijuana och använda det för privat bruk, skriver Catholic News Agency.

Växande beroende

En av biskoparna, Lionel Gendron, biskop i Saint-Jean-Longueuil, beklagade "ett växande samhällsutvecklingsproblem mer och mer beroende av droger och alkohol". Han anklagade företag och regeringar som vill utnyttja föräsljning av cannabis för kommersiella intressen eller skatteintäkter för att "äventyra jakten på det gemensamma bästa."

Biskoparna underströk också att deras åsikt delades av påve Franciskus som gjort skarpa uttalande mot legalisering av så kallade "mjuka droger".

Läs även: Restriktiv narkotikapolitik allt mer ifrågasatt

Fyra plantor var

Enligt den nya lagen får alla kanadensare odla maximalt fyra egna, privata cannabisplantor.

De flesta kanadensiska delstater har satt åldersgränsen för att köpa cannabis till 19 år som är detsamma som åldersgränsen för alkoholinköp.

Läs mer: Präst: Legaliseringen kommer att störta Kalifornien i fördärv

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig