22 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Asia Bibi frias från dödsstraff

Hon anklagas för att ha förolämpat profeten Muhammed, dömdes till döden och satt nästan tio år i fängelse i Pakistan. Men nu frias Asia Bibi från blasfemi.

– Jag kan inte tro på vad jag hör, kommer jag ut nu? Ska de släppa mig, på riktigt? säger en misstrogen Asia Bibi via telefon från fängelset till AFP.

Släpps fri omedelbart

Ja, det är sant. Efter nästan ett decennium meddelar Högsta domstolen i huvudstaden Islamabad att de upphäver domen och att Asia Bibi omedelbart ska släppas fri.

– Det här är den viktigaste och lyckligaste dagen i mitt liv, säger Bibis advokat Saif-ul-Mulook.

– Domstolsbeslutet bevisar att fattiga, minoriteter och de som tillhör samhällets lägsta skikt, också kan få rättvisa i det här landet.

Läs mer: EU-sändebud kräver rättvisa åt Asia Bibi

Religiöst gräl

Anklagelserna mot flerbarnsmamman Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans när det utbröt uppståndelse över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna, eftersom det inte passade sig att "en kristen kvinna smutsade ned deras vatten".

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Muhammed för er?", ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen. Hon åtalades för att ha skymfat islams profet Muhammed, och dömdes året efter till döden.

Läs vidare: Pakistanska Pingströrelsens ledare till Dagen: "Vi tackar Gud"

Fler artiklar från Nyheter