Nyheter

Läkare på Karolinska anklagas för trakasserier mot judar

Under flera års tid ska en tidigare överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna ha trakasserat judisk personal och spridit antisemitiska bilder.

Annika Tibell, tf. sjukhusdirektör, säger att läkaren kommer att ta "time out".

– Personen i frågan har inte varit chef sedan mitten på 2017. Sjukhuset har nu i samråd med läkaren kommit överens om att hen tar en så kallad "time out" från sin tjänst en tid framöver, säger hon i ett mejl till Aftonbladet, som har publicerat artiklar om situationen för den utsatta personalen.

Nidteckningar

I februari anmäldes överläkaren av en av de judiska läkarna, som menade att han och flera kollegor har blivit utsatta för trakasserier och antisemitism av sin chef. Aftonbladet skriver att läkaren i fråga bland annat publicerat antisemitiska nidteckningar på nätet som tidningen tagit del av och där en av teckningarna likställer en kvinnlig israelisk militär med en flicka från Hitlerjugend.

I oktober kontaktades sjukhusledningen av den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthalcentret. I ett mejl riktar centret skarp kritik mot Karolinska för att sjukhuset inte tagit anmälan om antisemitism på allvar.

Fortsatte jobba

Sjukhusledningen hade visserligen utrett den anmälan som kommit in, men fram tills nu har den person anmälan gällde fortsatt att jobba, dock inte som chef.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) säger att det är viktigt att gå till botten med vad som hänt.

– Diskriminering får inte komma, säger hon.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig