21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Många vill sprida aska i Härjedalsfjällen

Många vill sprida aska efter sina anhöriga i naturen, bland annat fjällen har blivit en efterfrågad plats, rapporterar P4 Jämtland.

– Härjedalsfjällen är särskilt populära. Där har vi många ansökningar. Vi ger även tillstånd i vatten, som till exempel Storsjön, men mest vanligt är det på land, säger Peter Hamberg, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland, till SR.

För att få göra det måste man ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. I Jämtlands och Västernorrlands län får man in omkring 150 ansökningar varje år. Spridandet måste ske minst 500 meter från bebyggelse, alternativt 200 meter från land om det sker i vatten.

– Tanken med att strö askan är att den ska spridas för vinden och inte bli en begravningsplats, säger Hamberg.

Fler artiklar från Nyheter