11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Karin Johannesson blir ny biskop i Uppsala

Karin Johannesson blir ny biskop i Uppsala stift. Hon vann valet med 60 procent av rösterna.

1 av 2

Att det skulle bli en Karin stod klart redan i förväg. Det stod mellan Karin Johannesson och Karin Sarja om vem som skulle efterträda Ragnar Persenius.

Och det blev den förstnämnda som tog hem spelet. Karin Johannesson fick 357 röster och Karin Sarja fick 231 i tisdagens andra och avgörande omgång i biskopsvalet.

Gudstjänster som angår

Karin Johannesson är 47 år och universitetslektor vid Uppsala universitet och har i intervjuer tidigare berättat att hon bland annat vill lyfta ungas psykiska ohälsa.

– Jag brinner för teologiska samtal som engagerar många och befriar livsmodet. Jag brinner också för gudstjänster som angår människor och berör det som är på riktigt, säger hon på Svenska kyrkans hemsida.

Olika vägar in i kyrkan

På frågan vad som är Uppsala stifts största utmaning nämner hon som ett exempel att på bästa sätt hjälpa människor i alla åldrar att hitta lättvandrade vägar in i kyrkans liv.

Läs mer: Karin blir ny biskop i Uppsala stift

Hon vigs till biskop i Uppsala den 3 mars nästa år och blir därmed den sjätte kvinnan i det biskopskollegium där det för närvarande finns åtta män.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter