16 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kristna från olika kyrkor firade ekumeniken

50 år efter Kyrkornas världsråds första generalförsamling samlades kristna från flera samfund för en ekumenisk jubileumshelg i Uppsala.

1 av 4

Uppsala var platsen där Kyrkornas världsråd möttes för första gången i historien, och Uppsala valdes även till plats för det stora jubileet. Generalförsamlingen 1968 var det första större ekumeniska möte där både protestanter och katoliker kunde delta sida vid sida, efter att katolska kyrkan under Andra Vatikankonciliets öppnade för ekumenisk samverkan och dialog.

Läs också: Pelle Hörnmark deltog i banbrytande världsmöte om enhet mellan alla kristna

Kyrkans mångfald

Runt 150 kristna från kyrkor inom Sveriges kristna råd, SKR, och Kyrkornas världsråd passade på att under Allhelgonahelgen diskutera aktuella utmaningar samt fira gemensam gudstjänst.

– Att möta bröder och systrar från hela världen ger inspiration och visar på den världsvida kyrkans mångfald och styrka, säger Sveriges kristna råds generalsekreterare Karin Wiborn.

Läs mer: Kyrkor engagerar sig i kampen för rent vatten

Jordens salt

Olav Fykse Tveit, Kyrkornas världsråds generalsekreterare, predikade under den ekumeniska gudstjänsten som avslutade mötet i söndags, med utgångspunkt i Jesu ord om att "ni är jordens salt" och "ni är världens ljus" (Matteus 5:13-14)

– I en destruktiv och mörk värld, i en världs av diskriminering och hatisk retorik, i en värld av våld och död, ondska och synd, är dessa ord ord som både vägleder och sporrar, sa Tveit.

De föreläsningar och seminarier som hölls under helgen handlade om, bland annat, rasism, interreligiös dialog, ungdomars syn på ekumeniken och kyrkans uppdrag i världen.

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar