Nyheter

Kristna mer engagerade i välgörenhet

Är du kristen och läser din bibel, då är det mer troligt att du engagerar dig i fattigdomsbekämpning än om du inte gör det. Detta enligt en ny brittisk studie.

Studien, som gjorts av Barna group för den kristna hjälporganisationen Tearfund, har den passande titeln Christians who make a difference (Kristna som gör skillnad).

Cirka 3 000 britter har fått frågor om hur de ställer sig till givande och att hjälpa.

Det visar sig att det finns en koppling mellan kristen övertygelse och viljan att göra något för att bekämpa fattigdom, skriver premierchristianradio.com.

Kristna ger mer

Studien visar att kristna är mer benägna att ge till välgörenhet än folk i allmänhet. 73 procent kristna säger så vilket är tio procent fler än bland de som inte tror.

Hälften av de troende som svarade uppger att ge ger mat, kläder och möbler till den som behöver.

Kristna är dock inte nämnvärt bättre än andra när det gäller att göra avkall på den personliga bekvämligheten, till exempel återvinning och mindre köttätande.

Och ju mer man går i kyrkan desto mer benägna tycks många bli att förändra sin livsstil, enligt studien.

Bibelläsning gör gott

Allra mest villiga att bekämpa fattigdom är personer som prioriterar bibelläsning och bön. Två av tre nämner just bibelläsning som viktigt för att växa i tro och göra gott.

Läs också: Falupastor: Lättare ge till vision än till behov

I topp bland de aktiviteter som kristna menar ökar deras tro finns bön, vara med i en församling, läsa Bibeln, ge till fattiga och lovprisa Gud i sång.

Att växa upp i ett hem där kristen tro är en naturlig del av livet har också betydelse för om man i vuxen ålder engagerar sig i fattigdomsbekämpning.

Samma sak gäller även vuxna som inte betraktar sig själva som kyrksamma, visar undersökningen. Sex av tio finns i den gruppen.

– Studien visar att hjälpsamhet mot den fattige inte bara är något kristna är kallade att göra utan den inställningen hänger också ihop med andlig tillväxt, säger Ruth Valerio på Tearfund.

En kraft att räkna med

Och David Kinnaman på Barna group drar slutsatsen att för nästa generation kristna ligger inte fokus på om kristen tro är sann eller inte, utan det viktiga är att tron får konkreta uttryck.

– Kristna arbetar för det goda och är en kraft att räkna med. Svaren vi fått pekar på att kristna prioriterar engagemang för människor i fattigdom. Kristna gör verkligen skillnad.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig