16 juni 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ett tjugotal utvisades till Afghanistan

Trots protester och mediala utspel stoppades inte utvisningarna till Afghanistan. Equmeniakyrkan och pingströrelsen lade upp förböner och protester i sociala medier för att visa sina sympatier.

1 av 3

Ett hundratal demonstranter hade parkerat sig utanför Migrationsverkets förvar i Märsta i hopp om att hindra utvisningen av afghaner. Ett visst tumult uppstod då bussen med de utvisade slutligen åkte iväg, men aktivisternas plan att helt stoppa utvisningarna misslyckades.

26 personer utvisades till Afghanistan, enligt aktivistgruppen "Vi står inte ut" som på Facebook skriver att uppgiften kommer från säkra källor. Omkring 50 personer skulle ha avvisats, enligt de uppgifter som fanns tidigare.

Hör deras böner

Flera kristna samfund har varit med och protesterat mot utvisningarna. Dagen intervjuade bland annat den svensk-kyrkliga diakonen Lisa Hofverbrand som var på plats i Märsta för att protestera och berättade att hon deltog i demonstrationerna med kyrkans välsignelse.

– Det är viktigt att visa civilkurage, att visa att det här håller vi inte med om, sa hon.

Läs mer: ”Målet är att stoppa utvisningarna”

Equmeniakyrkan och Pingströrelsen markerade sitt motstånd mot utvisningarna i sociala medier.

"Vi ber just nu för de nästan 50 unga människor som är inlåsta i Migrationsverkets förvar i Märsta och som i dag ska deporteras till Afghanistan", löd Equmeniakyrkans förbön som de publicerade på Facebook.

"Vi ber att Gud skall se deras nöd, höra deras bön, gripa in."

Equmeniakyrkan skriver i sitt inlägg att de protesterar kraftigt mot utvisningar till länder där brott mot mänskliga rättigheter sker och att de motsätter sig tvångsutvisningar av flyktingar med skyddsbehov.

Läs mer: Trots FN:s avrådan – 48 ska tvångsutvisas till Afghanistan

Pingst protesterade

Även pingströrelsen, via Pingst Integration, gjorde ett liknande inspel.

"Pingst Integration motsätter sig alla tvångsutvisningar av flyktingar med skyddsbehov, och i synnerhet till länder som Afghanistan som befinner sig i ett krigsliknande tillstånd", löd deras uttalande på Facebook.

Där beskrev de också att de såg med förfäran på att det fanns kristna med bland dem som utvisades och att de som konvertiter riskerar förföljelse och dödsstraff.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar