Nyheter

Världens äldsta nunna har gått ur tiden

Världens äldsta nunna har gått ur tiden. Moder Cecylia Maria Roszak blev 110 år gammal. Under kriget gömde hon judar. 101 år gammal fick hon utmärkelsen Rättfärdig bland folken av Yad Vashem-institutet i Jerusalem.

Två världskrig upplevde hon, sovjetisk och nazitysk förföljelse och att landsgränserna mitt i Europa flyttades om. Hon dog i samma dominikankloster där hon 1929 började sitt liv som nunna, Grodek i den polska kungastaden Karkow. Det var där som hon avlade evighetslöften. Året var 1934.

Läs också: Han överlevde Förintelsen: Det gällde att segra eller dö

Sovjetisk och tysk ockupation

Fyra år senare åkte hon till Vilnius tillsammans med en grupp medsystrar. De skulle bygga ett nytt kloster i denna östliga utpost som då fortfarande tillhörde Polen. Något mer än ett trähus med kapell blev det inte, i stället kom först den sovjetiska och sedan den tyska ockupationen.

Systrarna brukade jorden utanför staden och gömde judar. Drygt tio personer, av vilka flera blev kända motståndsmän och kvinnor i getton i Vilnius och Warszawa.

Läs också: Fick hjälp från ovan med krubbutställning

"Livet är vackert"

När tyskarna fängslade abbedissan och stängde ner klostret 1943 bar det av tillbaka till Krakow.

– Livet är vackert, men kort, lär moder Cecylia ha sagt till sina medsystrar, enligt ekai.pl.

Då hade hon själv hunnit vara både portvakterska, organist, kantor, priorinna och abbedissa i klostret.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig