Nyheter

Generös tisdag i stället för ”Black Friday”?

En generös tisdag lanseras nu i Sverige som ett alternativ till shoppardagen ”Black Friday”. – Det här är ett exempel på hur en ny folkrörelse kan se ut, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare i FRII.

1 av 2

Sista fredagen i november har länge varit känd som ”Black Friday” (”svarta fredag”) i USA. Den svarta fredagen är känd som reornas rea i landet, och sedan några år tillbaka firas denna kommersens högtid även i Sverige. Men nu finns ett om inte konkurrerande så i alla fall alternativt arrangemang, som också ordnas i slutet av november: #GivingTuesday.

Det är en dag ägnad godhet och givande.

– Alla kan delta. Vi vänder oss förstås till de organisationer som är medlemmar i FRII – insamlingsorganisationernas branschorganisation. Men även enskilda kan finnas med, säger Malin Ekelund, som är projektledare för #GivingTuesday Sverige.

– Det handlar om att lyfta krafter i civilsamhället och starta en rörelse i världen.

Vill uppmuntra

Konceptet är enkelt: ge en gåva och gör en god handling och uppmuntra andra att göra detsamma. Att vara med är gratis, FRII tillhandahåller logga och hemsida.

Hittills har en lång rad organisationer och även företag anslutit sig, och även kyrkor. Stena Line, en advokatfirma, Bräcke Diakoni och Svenska kyrkans internationella arbete kommer att delta i givardagen.

Det kan handla om allt från att denna tisdag ge en summa pengar till välgörenhet till att som enskild person ägna dagen åt att hälsa på ensamma människor eller hjälpa flyktingungdomar med läxläsning. Huvudsaken är att resultatet blir en god handling av något slag. Denna handling kan sedan dokumenteras under hashtagen på sociala medier.

Praktikplatser

Flera organisationer använder konceptet för att göra mer än en enda aktion just på denna tisdag. Tjejorganisationen Tjejzonen, som deltar i år, har satsat på praktik för tjejer med psykiska problem i samarbete med företaget Kicks.

– Vi kommer att uppmärksamma dagen genom att berätta om den extra donation vi har fått av Kicks till detta projekt, berättar Stina Rönnlund från Tjejzonen.

– Det är ett projekt som har varit mycket värdefullt för de unga tjejer som tagit del av det.

En annan deltagande organisation, Hungerprojektet, väljer i år att fokusera på att stärka kvinnligt entreprenörskap på den afrikanska landsbygden.

Ensamhet ett växande problem

Ett tredje sätt att arbeta representeras av Riksförbundet HjärtLung. I år har de beslutat att ta upp problemet med ensamhet under #GivingTuesday och samtidigt visa hur volontärer och enskilda människor kan göra skillnad.

– Många är ensamma i dag, och vi vill uppmuntra till enkla saker som att skicka ett vykort eller höra av sig, säger Per Hommerberg från Riksförbundet HjärtLung.

Förra året deltog hela 150 länder runt om i världen i #GivingTuesday. Charlotte Rydh tror att den här dagen och aktiviteterna runt den har förutsättningar att bli en ny typ av folkrörelse i en globaliserad värld. Många av de utmaningar vi har framför oss kräver globala aktioner och globalt ansvarstagande.

– Förr hade vi de svenska folkrörelserna, som var exempel på en gräsrotsrörelse som utmanade makten. Nu är vi inne i ett nytt skede.

– Dagens gräsrotsrörelse innebär inte nödvändigtvis att man blir medlem i en organisation, utan man vill göra någonting konkret och man kanske då ”hänger” med #GivingTuesday ett tag. Jag tror att det här är exempel på en ny typ av folkrörelse.

Enkelt koncept

Konceptets enkelhet tror hon också tilltalar.

– Det handlar om att göra gott i vid mening. I vissa länder, där det till exempel finns mycket korruption, vet jag att det finns utmaningar när det gäller avgränsning - man får inte utnyttja plattformen för egna eller tveksamma syften.

– Men vi har inte haft några sådana problem i Sverige. Konceptet bygger på människors etiska kompass. Men vi får till exempel inte använda #GivingTuesday för att profilera FRII, vi är bara en plattform.

Däremot finns en annan svårighet med konceptet i Sverige, säger Malin Ekelund:

– Sverige är inte riktigt där än när det gäller tanken att det är gåvor som förändrar världen - det är ett väldigt aktivt ställningstagande att ge av sin tid eller av sina pengar. Inom civilsamhället betonar vi att det är just gåvor som förändrar samhället och världen. #GivingTuesday är ytterligare ett steg. Vi är på god väg!

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig