Nyheter

Protestledare mot Asia Bibi har gripits

Polisen i Pakistan har gripit en radikal islamistisk ledare som ledde protesterna mot Asia Bibis frigivning.

Efter att dödsstraffet mot hädelsedömda Asia Bibi upphävdes, strömmade extremister ut på gatorna för att fortsätta kräva hennes död.

Protesterna fick till följd att Pakistans regering stoppade Asia Bibi från att lämna landet.

Går till motangrepp

Det har gått några veckor sedan dess, och nu har pakistansk polis gått till motangrepp mot extremisterna.

I fredags greps både ledaren för gruppen Tehreek-e-Labbaik och några av dess anhängare i staden Lahore, skriver brittiska The Telegraph.

Det är dock oklart vad ledaren anklagas för.

Utsatt grupp

Den kristna minoriteten i Pakistan är en utsatt grupp. En av de svenska församlingar som har tätast kontakt med kristna i Lahore är Aspnäskyrkan i Järfälla utanför Stockholm.

– Vi har extra bön för våra vänner som påverkats mycket av de senaste dagarnas händelser, säger Monica Winerdal, en av pastorerna till Dagen.

Aspnäskyrkan finansierar en bibelskola som grundades av den svenske pastorn Kjell Sjöberg på 1960-talet.

"Många frågor"

En konsekvens av Asia Bibis frisläppande har blivit att de kristna inte kan vara lika rörliga nu som förut, menar Winerdal. Detta eftersom hotbilden alltjämt är stor mot kristna.

– Det är naturligtvis en stor glädje att dödsdomen upphävdes, men det finns fortfarande många frågor vad som händer härnäst, säger hon.

Brist på skydd

I veckan har en kristen hjälporganisation i Storbritannien kritiserat den brittiska regeringen för att inte ge Asia Bibi och hennes anhöriga tillräckligt stöd för att skydda henne mot extremisterna, skriver The Telegraph.

Enligt organisationen går islamister från hus till hus i jakten på Asia Bibis anhöriga. Därför har hennes advokat sagt att om hon inte tillåts lämna Pakistan är risken stor att något fruktansvärt händer.

Kan erbjuda asyl

Dagen har tidigare rapporterat om att Italien – bland flera västländer – kan komma att erbjuda Asia Bibi asyl, men det är oklart exakt var hon befinner sig för tillfället.

Under den kommande veckan lyser byggnader i en rad städer rött till stöd för Asia Bibi. Det sker bland annat i Paris, Barcelona, Sidney och Montreal.

Fler artiklar för dig