18 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

EU sätter upp varningssystem för desinformation

Budgeten för kampen mot desinformation inom EU fördubblas inför nästa års EU-val. Fler än 4 500 fall av falska nyheter har identifierats sedan 2015, rapporterar EU-kommissionen, som nu kommer med åtgärdsprogram.

Faktakoll och snabblarm i medlemsländerna ingår i den nya plan som kommissionen presenterar. Den enhet under EU:s utrikestjänst EEAS, som granskar främst desinformationsförsök i ryskspråkiga medier ska få motsvarande 55 miljoner kronor nästa år, mot knappt 20 miljoner i dag, rapporterar TT.

– Det finns starka bevis som pekar mot Ryssland som huvudkälla för desinformationen i Europa, sa EU:s digitalkommissionär Andrus Ansip på en presskonferens i Bryssel.

Faktakontroll

Förutom stödet till EEAS planeras för ett varningssystem, där EU:s institutioner och medlemsländer ska kunna informera varandra om eventuella kampanjer. Sociala medier uppmanas att vidta åtgärder mot falska konton, och forskare och olika typer av faktakontroll ska stödjas. Samtidigt betonar man att yttrandefriheten måste upprätthållas.

Läs även:Minister hyllar kyrkans insatser för flyktingar

EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhet Federica Mogherini säger i ett pressmeddelande från kommissionen att frågorna om en "öppen, fri och rättvisande debatt" är en av de "allra viktigaste utmaningarna inför framtiden".

På plats i mars

"Det är vår plikt att skydda detta område och att inte tillåta någon att sprida desinformation som alstrar hat, splittring och söndring av en demokrati", säger hon i pressmeddelandet.

Redan i mars 2019 ska varningssystemet "Rapid Alert System" finnas på plats.Kommissionen säger också att det kan komma andra åtgärder längre fram, om de nu föreslagna åtgärderna inte blir så effektiva som man önskar.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter