Nyheter

Denis Mugwege fick Nobels fredspris under glädje och tårar

Denis Mukwege och Nadia Murad tog emot nobelpriset till stående ovationer där flera ögon tårades. – I dag är en speciell dag för mig, då det goda vinner över det onda, då medmänsklighet står över terrorism, sa Nadia Murad i sitt tal.

Till trumpetfanfarer gick de båda fredspristagarna in till en ceremoni där hyllningsord och applåder väntade på dem. Nadia Murad med allvarlig uppsyn, Denis Mukwege mer avslappnad och stundtals med ett leende på läpparna.

Leendet skulle lite senare kompletteras med tårade ögon då hela Oslo rådhus ställde sig upp för att tacka för hans livsgärning, först och främst hördes jublet från tungorullande kongoleser, slutligen ställde sig också det norska kungaparet upp och gav sin hyllning.

Även Nadia Morad fick en rejäl hyllning då hon tackades för sitt stora mod.

Hon började sitt Nobeltal med att berätta om Islamiska statens folkmord mot yezidierna, ett folkmord som också drabbade kristna minoritetsgrupper i Irak.

– I dag är en speciell dag för mig, då det goda vinner över det onda, då medmänsklighet står över terrorism, sa Nadia Murad.

Samtidigt var hon kritisk till det internationella samfundet som inte ingrep då IS började slakta yezidiska män och ta kvinnorna till sexslavar, där Nadia Murad var en av dem.

Nu ville hon inte ha mer sympati utan handling. De som begick folkmord och övergrepp ska få stå till svars för sina handlingar, inte minst borde omvärlden agera för att frita även de yezidiska sexslavar som fortfarande hålls

– Tänk om det gällt ett handelsavtal, ett oljefält eller en vapenleverans, sa Nadia Murad och undrade om omvärlden ryckt in då.

Även Denis Mukwege valde att fråga varför inte omvärlden engagerat sig mer i lidandets Kongo, och uppmanade bland annat FN att leta reda på en rapport om kongolesiska krigsförbrytare som ligger och dammar i New York.

Han riktade också hård kritik mot omvärlden när det kommer till utvinning av konfliktmineraler, som utvinns i Kongo och göder konflikten.

Men framför allt var det Kongos sexuella våld som Mukwege höll ett brandtal mot, då han berättade hur allt från spädbarn till gamla damer sökt vård på Panzisjukhuset efter att de blivit våldtagna.

– Det makabra våldet kände inga gränser, berättade han.

Nu uppmanade han till fred och ett försoningsarbete, där han även vände sig direkt till det kongolesiska folket med budskapet att bygga fred.

– Det är å det kongolesiska folkets vägnar jag tar emot detta pris, sa Denis Mukwege.

Fler artiklar för dig