15 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Ulf Kristersson jultalade om trons betydelse

M-ledaren använde sig av Dagens ledarskribent Joel Halldorf då han lyfte fram människors andliga sökande och vikten av att ha något att tro på.

Det var mitt emellan jämställdhet och regeringsfrågan som moderaternas partiledare Ulf Kristersson även tog med tro och andlighet under sitt jultal.

– Människor i världens mest sekulariserade land vill tro på någonting, inte bara veta någonting, löd budskapet, framfört med ett rikligt kroppsspråk och julgranar i bakgrunden.

Postsekulär tid

I sitt tal tog Ulf Kristersson hjälp av Dagens ledarskribent Joel Halldorf och hans bok "Gud: Återkomsten" då han konstaterade att vi befinner oss i en postsekulär tid med ett större andligt sökande, där tro beskrevs som något positivt.

– De människor som en gång röstade på Hitler, eller för den delen lockades av kommunismen eller fascismen eller nationalismen, led inte av brist på kunskap, utan av brist på tro, sa Ulf Kristersson, då han citerade en krönika av journalisten Göran Rosenberg.

Eller snarare led dessa människor av brist på något bättre att tro på, fortsatte han.

Läs mer: Ulf Kristerssons fru byter karriär - blir präst

Tro är viktigt

Nu presenterade inte Ulf Kristersson något eget recept på vad vi som människor bör tro på, men lyfte fram att tro och värderingar är viktigt. Han ville också poängtera att tro på många sätt handlar om gemenskap, inte religiösa dogmer, något han sedan paketerade in i en sakpolitisk fråga då han försvarade religiösa friskolor.

Samtidigt garderade sig moderatledaren med att en religiös gemenskap också kan få negativa effekter, exempelvis ett påtvingat utanförskap, och att det därför är viktigt att staten hålls sekulär.

Vill bilda regering

Ulf Kristerssons jultal kom 100 dagar efter valet och självklart tog han upp avsaknaden av en ny regering. Hela talet avslutades med att han hoppas kunna leda en ny regering och han öppnade upp för blocköverskridande samarbeten med Socialdemokraterna, ett sätt att inte göra sig alltför beroende av SD.

Samtidigt avfärdade Ulf Kristersson helt idén att S och M, de två stora partierna, skulle gå samman. Sådant görs enbart vid en nationell kris.

– Ett komplicerat parlamentariskt valresultat är inte en nationell kris. Och vi kommer inte delta i en ny Decemberöverenskommelse, sa Ulf Kristersson innan han avslutade sitt tal med förhoppning om att få leda en Alliansregering.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter