06 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

"På väg för att stjäla mat hittar jag en Bibel"

Många hemlösa kämpar just nu för att klara vintern. River Blom var en av dem. I dag möter han dagligen tilltufsade människor genom arbetet i S: ta Clara kyrka i Stockholm.

Att River Blom skulle arbeta som ungdomsledare och evangelist i S: ta Clara kyrka var knappast något han sett framför sig.
– Jag växte upp i en okristen familj med en pappa som drack mycket och en mamma som gjorde allt för att försörja mig och mina sex syskon. Det var mycket trassel hemma, mycket bråk, skrik, rädsla och jag var väldigt våldsam som liten, berättar han.
När River är tio år blir hans mamma satt i fängelse efter att ha gett igen mot pappan och River placeras i en fosterfamilj. Vid 15 års ålder börjar han ta droger och hoppar av skolan. Istället ska han göra karriär på att sälja droger. Något han också gör. Som tonåring lever River ett kriminellt liv som bara blir värre och värre. Men snart börjar ångesten jaga honom.

– I den vevan åker jag till en festival och tar otroligt mycket droger. När jag tar droger händer något med mig, jag åker ur min kropp och ser saker runt omkring mig. Jag insåg att det finns en andlig verklighet och en fysisk verklighet. Jag hade sett mörkret.

Han börjar söka efter ljuset i olika religioner, men ger tillslut upp. Han fortsätter istället sitt missbruk, förlorar lägenheten och flyttar in hos sin bror. Det är då något oväntat händer.
– En dag när jag är på väg till affären för att stjäla något att äta hittar jag en bibel på marken.
River börjar läsa.
– Jag läste från Matteusevangeliet och när jag kom till kapitel 13 säger Jesus: "Det här släktet ser och ser, men de ser inte. De hör, men de hör inte, för deras hjärtan är förhärdade", var det som om någon slog mig på hjärtat. Jag insåg att jag var blind. Jag sa: "Gud, om du finns, då får du öppna mina ögon."

Några dagar senare slänger Rivers bror ut honom och han blir hemlös utan ett öre på fickan. Men han har droger att sälja. Efter att ha gjort affärer möter han plötsligt en man när han går av tåget.
– Mannen frågar om han får be för mig, och jag tänker: "om du tror att det ska fungera, så visst". Han ber för mig i Jesu namn; "I Jesu namn ska du få en lägenhet, i Jesu namn ska du få ett jobb, i Jesu namn ska du få ett nytt liv". "Okej, om det är så enkelt", tänker jag.
Men när de skiljts åt fortsätter River att be och suckar över hur hans liv blivit.
– Medan jag klagade på allt andra gjort mot mig, började jag se vad jag har gjort mot andra när jag har stulit, ljugit, slagits. Jag kände en sådan skam och nöd över att jag inte var en så bra människa som jag har inbillat mig. Jag tänkte att det här är första gången jag ser sanningen.

Den kvällen träffar River en kompis vars mamma frågar var River bor och gör.
– Jag berättar att jag är hemlös och att jag säljer droger. Hon säger att det här är sista dagen jag ska vara hemlös.
Dagen efter ger mamman ett ultimatum till River: slutar han ta droger köper hon en lägenhet till honom och hennes son. Något hon också gör.
– Jag tänkte, det kanske var Jesus, det kanske var den där bönen, eller så var det inte det. Jag kunde inte vara helt säker.

En kort tid senare blir River erbjuden droger.
– Jag minns att jag tänkte säga ja, men jag sa nej. När jag sedan sitter på bussen hör jag en röst som säger: "River, du har sagt nej till djävulen". Så hör jag något mer: "Gå in i kyrkan".
River kunde inte annat än att följa den röst han hörde inom sig. En röst som ledde honom till det liv han idag lever. I kyrkan fann nämligen River den frid och sanning han så länge sökt efter. Han fann Jesus.
– Sedan den dagen jag mötte Jesus och såg ljuset komma in i mitt liv har jag inte velat annat än att andra människor ska få vara med om detsamma. Vad Jesus har gett mig skulle jag inte byta mot någonting i världen.
Idag möter River en mängd ungdomar och tilltufsade genom sin tjänst i S: ta Clara kyrka - en EFS-församling som, helt beroende av frivilliga gåvor, dagligen möter hundratals människor, många med liknande bakgrund som River, genom sin verksamhet. Och S:ta Clara kyrka längtar efter att få hjälpa fler om ekonomin tillät.
– Jag träffar många hemlösa, som jag var också, jag träffar många drogmissbrukare, och jag vet att den som sonen gör fri blir verkligen fri. Jag kan ge dem mat, kläder, rum i mitt hem, men det är temporärt. Jesus är för alltid.

Fler artiklar från Nyheter