17 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Migranter kan tvingas fira jul på Medelhavet

Ett hundratal migranter som räddats utanför Libyens kust riskerar att få tillbringa julen till havs sedan Italien stängt sina hamnar för räddningsfartyget.

"Mitt svar är tydligt: Italienska hamnar är stängda!", twittrar Italiens inrikesminister Matteo Salvini, sedan den spanska räddningsorganisationen Proactiva Open Arms bett om att räddningsfartyget ska få lägga till i Italien.

Malta har innan dess stängt sina hamnar för fartyget efter att ha tagit emot en av migranterna, en kvinna med ett nyfött barn. Enligt den spanska organisationen hämtades kvinnan och babyn, som fötts på en strand i Libyen, av en maltesisk räddningshelikopter för tre dagar sedan.

Har behov

"Vi fortsätter med 311 människor ombord, utan en hamn att lägga till i och i behov av förnödenheter", twittrar Proactiva Open Arms och fortsätter med att konstatera: "Det här är inte jul".

Farlig rutt

Migranterna, bland dem många barn och gravida kvinnor, räddades från tre olika fartyg när de försökte ta sig från Libyen över Medelhavet till Europa under mycket svåra omständigheter. Rutten är den farligaste över Medelhavet och hittills i år har över 1 300 migranter dött under sjöresan på väg mot Italien eller Malta, enligt Internationella migrationsorganisationen IOM.

Fler artiklar från Nyheter