09 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Sista upprorsmakaren från Warszawagettot död

Simcha Rotem tillhörde den judiska motståndsrörelsen som gjorde uppror mot nazisterna.

Den enda återstående överlevaren från upproret mot nazisterna i Warszawagettot 1943 har dött.

Simcha Rotem, som också gick under kodnamnet Kazik, var en del av den judiska motståndsrörelse som iscensatte det redan på förhand dödsdömda upproret, som syftade till att sinka nazisternas massdeporteringar till koncentrationsläger.

"Han gick med i upproret och hjälpte till med att rädda dussintals kämpar", säger Israels president Reuvin Rivlin i ett uttalande.

Välja sin död

Gettoupproret tog sin början den 19 april 1943, då över 300 000 Warszawajudar redan hade skickats till dödslägret Treblinka. I ett tal vid 70-årsjubileet av upproret år 2013 sade Simcha Rotem att de tog initiativet för att de skulle få "välja sitt eget sätt att dö".

Lyckades fly

De flesta av upprorsmakarna dödades på plats, många genom att brännas levande, och andra skickades likväl till Treblinka. Rotem lyckades tillsammans med en större grupp fly området genom ett kloaksystem.

Simcha Rotem blev 94 år gammal.

Fler artiklar från Nyheter