Nyheter

Massgrav med kristna funnen i Libyen

Kvarlevor efter 34 kristna avrättade av Islamiska staten 2015 har bärgats från en massgrav i Libyen.

Massgraven kunde hittas efter förhör med medlemmar av terrorsekten IS som sitter fängslade i Libyen, rapporterar Reuters. Enligt libyska myndigheter rör det sig om 34 etiopiska kopter som avrättades av IS 2015. Man kopplar fyndet till en video som dök upp på sociala medier i april 2015 och som visade hur kristna klädda i orangea overaller antingen sköts ihjäl eller blev halshuggna.

Läs också: Tusentals IS-offer i massgravar

Graven fanns strax utanför kuststaden Sirte, den tidigare diktatorn Muammar Khadaffis hemstad. Islamiska staten tog kontrollen över Sirte 2015 och förlorade den 2016. De etiopiska kristna uppges ha vistats i Libyen för att söka jobb.

I oktober 2018 hittades en annan massgrav med koptiska kristna.

Enligt Libyens inrikesdepartement som citeras i flera medier kommer kvarlevorna att så småningom återbördas till Etiopien.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig