Nyheter

Staffanstorp överväger stopp för halal och kosher i skolan

Ansvarig politiker: Det handlar om ekonomi, inte att exkludera människor utifrån ett religiöst perspektiv.

1 av 2

Staffanstorps kommun ser nu ut att sätta stopp för alternativa kötträtter då fläskkött serveras i skolan, vilket exempelvis berör elever som av religiösa skäl inte äter gris. På måndag kommer förslaget att tas upp i utbildningsnämnden, rapporterar Sydsvenskan, och förslaget som ligger på bordet är att de som inte vill äta fläskkött får välja ett vegetariskt alternativ. Exempelvis skulle det beröra muslimska och judiska elever som efterfrågar halal eller kosher.

Enligt Åsa Ekstrand (M), utbildningsnämndens ordförande, handlar det här dock inte om religion.

– Det är av ekonomiska skäl. Vi vill lägga pengar på annat eftersom vi tycker att det finns ett alternativ redan, säger Åsa Ekstrand till Sydsvenskan.

Inga kulturella särkrav

Samtidigt finns det i kommunledningen ett uttalat motstånd mot kulturella och religiösa särkrav i kommunens verksamhet. Dagen har redan berättat om hur det nya styret i Staffanstorp, där M och SD har startat ett kontroversiellt samarbete efter valet, tagit fram en handlingsplan där de beskriver att inga kulturella särkrav eller religiösa uttryck ska främjas i kommunens verksamhet.

"I kommunens verksamhet ska kulturella särkrav inte förekomma. Exempelvis skilda badtider eller dylikt. Kommunens verksamhet ska också vara fri från religiösa uttryck, som t ex ritualslaktat kött" står det i handlingsprogrammet.

Beslutet att ta bort alternativ till fläskkött för skolelever rimmar alltså väl med den färdväg som kommunledningen redan stakat ut.

"Vi kan inte, med skattepengar, ta hänsyn till olika religiösa kostkrav", kommenterar också Staffantoprs kommunalråd Christian Sonesson (M) beslutet på sin Facebooksida.

Protesterar mot beslutet

Men alla kommuninvånare är inte nöjda med beskedet. Enligt Sydsvenskan planeras det protester mot beslutet att ta bort de alternativa kötträtterna.

Kristina Sandberg Hrbinics berättar om hennes söner som tidigare alltid har kunnat välja en annan kötträtt när fläskkött stått på menyn i skolmatsalen. Hon säger att det beror på religiösa skäl och att de är besvikna över att i stället bli hänvisade till vegetarisk kost och tänker nu markera sitt missnöjda mot politikernas beslut.

– Man har inte toleransen för att folk har olika kulturer eller religioner, säger hon till Sydsvenskan.

På frågan om det ändå inte räcker med vegetarisk mat svarar hon att det här i grunden inte handlar om maten, "utan om politik och människosyn".

M och SD styr tillsammans

Det nya styret i Staffanstorp har efter valet hamnat i blickfånget på grund av det politiska samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, ett samarbete som går helt på tvärs mot vad Moderaterna säger på nationell nivå. Men kommunen verkar gå sin egen väg med kommunalrådet Christian Sonesson (M) i spetsen. Han hade kunnat bilda ett styre tillsammans med andra allianspartier, men valde alltså SD. Kommunen är tillsammans med Sölvesborg, Bromölla och Hörby nu skyltfönster för SD, som får vara med och ta ansvar för sin politik i skarpt läge.

Staffantorp har i sin handlingsplan också aviserat att de vill införa ett tiggeriförbud, vilket Vellinge kommun tillåtits efter en vägledande dom.

– Ärendet kommer upp på det första kommunfullmäktigemötet 2019, sa Christian Sonesson nyligen till Norra Skåne.

Staffanstorp har också i sin handlingsplan sagt att om de tvingas ta emot nyanlända ska de placeras i en miljö där förutsättningar för integration är som bäst.

Läs även: Staffanstorp vill förbjuda "religiösa uttryck"

Fler artiklar för dig